Генералната прокуратура на Узбекистан съобщи, че се водят интензивни преговори с швейцарските власти за връщането в страната на замразените в швейцарски банки авоари на дъщерята на първия президент на Узбекистан-Гулнара Керимова. Според неофициална информация става дума за 800 милиона швейцарски франка или 810 милиона долара.

Наричана някога "принцесата на Ташкент" Гулнара в момента е в затвора, където излежава присъда за корупция в особено големи размери. Преговорите са в последен стадий и решението е в полза на Узбекистан, коментират експерти, цитирани от "Независима газета".

Освен Ташкент, за част от парите на Керимова претендира и Министерството на правосъдието на САЩ. Според американски юристи, Гулнара е извършвала финансови машинации в щатите и използвайки банковата система на страната е изпрала значителна сума пари.

Керимова в продължение на много години бе на дипломатически длъжности в Узбекистан, стана и заместник-министър на външните работи на страната. Тя владееше няколко телевизии, имаше собствена марка луксозни облекла и големи и бизнес-интереси.

През 2012 година обаче стана известно, че е взела подкуп в размер на 300 милиона евро от шведски мобилен оператор за да го пусне на телекомуникационния пазар и срещу нея бе заведено дело в САЩ, Швеция и Узбекистан. Тя бе поставена под домашен арест, а след като получи и ефективна присъда, се намира в затвор близо до столицата Ташкент.