Отсрочването на кредитите към търговските банки е значителен, а това се превърна в източник на особен интерес сред българските граждани, каза управителят на БНБ Димитър Радев в "Тази сутрин" на bTV.

Над 50 хиляди заявки за разсрочване на кредити са получени, очаква се това число да се увеличи, посочи той и поясни, че  25 хиляди от тези заявки са одобрени, а остават още почти два месеца за подаване на още заявления.

Според Радев банките ни са по-подготвени за тази криза с коронавируса, отколкото бяха през 2008 г., но не се знае каква ще е продължителността и дълбочината й. Той бе категоричен, че българският лев няма как да се обезцени и поясни, че разполагаме срещу всеки лев с едно и половина евро и това няма да се намали, уточни управителят на БНБ. Бнките са стабилни, добави той.

Относно суаповата сделка той обясни, че това е знак на доверие към страната ни.

"Причината за суаповата линия не е небходимостта от евро. Ние нямаме такава необходимост. Това обаче позиционира България, знак е, че има доверие към нас. Това е много важно в условия на криза",  каза Радев.

"Суапова сделка значи валутно споразумение, което означава, че може да получаваме евро срещу фиксирания курс, без да намаляваме валутния резерв", каза още управителят на БНБ и добави, че суаповият механизъм ще продължи, колкото е необходимо.

Управителят на БНБ коментира и влизането в чакалнята на еврозоната. Според него това може да се случи в следващите 3 месеца.

"Преди всичко говорим за политически акт, винаги може да има развития, които не се предвиждат лесно, имаме и кризата с коронавирус, става дума за сложен административен и бюрократичен процес, но следващите 3 месеца очакваме развит", поясни Радев.

Той добави и че не е имало драма с обменяне на валута от началото на извънредното положение.