Американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че издаването на ултра дългосрочни американски държавни ценни книжа е "много сериозно обмисляно" от администрацията на президента Доналд Тръмп.

"Ако условията са подходящи, ще очаквам да се възползваме от дългосрочното кредитиране", заяви Манучин в интервю за Bloomberg. Той също така посочи, че по-рано същият ден официални представители от администрацията са разгледали възможността.

Концепцията за издаване на 50- или 100-годишни държавни ценни книжа датира поне от 2009 г., но наскоро набра инерция сред представителите на финансовото министерство. За администрацията на Тръмп издаването на дългосрочен дълг би ограничило разходите на данъкоплатците за попълването на бюджетния дефицит, който е напът да достигне 1 трлн. долара.

По думите на Манучин подновеният му интерес към дългосрочните облигации няма връзка с намаляващата доходност по по-краткосрочния американски дълг. По-рано този месец доходността по 30-годишните американски държавни ценни книжа спадна под 2% за първи път, продължавайки движението си надолу до 1,9% в сряда.

"За мен би било прибързано да коментирам какви са заключенията ни", посочи Манучин, допълвайки, че въпросът е "много сериозно обмислян".

След коментарите на финансовия министър спредът между доходността по 5- и 30-годишните държавни облигации нарасна до 59 базисни пункта. Те също така дадоха тласък и на доходността по 30-годишните облигации, които успяха да се възстановят до 1,97%.

Рекордно ниските лихвени проценти предоставят подходящо време на финансовото министерство за ново преразглеждане на възможност, която то беше замразило в миналото. Някои наблюдатели също виждат възможност за издаването на ултра дългосрочни дългови инструменти, въпреки че идеята е посрещана хладно на Wall Street.

Мнучин за първи път разгледа възможността, когато пое поста през 2017 г., но впоследствие замрази идеята.

Някои от рисковете на ултра дългите облигации са прилива и отлива на търсене в рамките на икономическия цикъл. Купувачите може и да са ентусиазирани, когато доходността е висока, но в период на икономическо отслабване, когато Федералният резерв намалява лихвите, то търсенето може да изчезне, което на свой ред да увеличи разходите по заеми при облигациите с различен матуритет.

Финансовото министерство на САЩ е разглеждало възможността за по-дългосрочни облигации поне четири пъти през последното десетилетие.

В интервюто си за Bloomberg Манучин също така коментира и въпроса за стойността на американския долар, която според президента Доналд Тръмп е завишена спрямо основните му конкуренти.

По думите на министъра администрацията няма намерение да се намесва на доларовия пазар, поне засега, но намекна, че предпочита евентуални действия в бъдеще да бъдат синхронизирани с Федералния резерв и глобалните партньори на САЩ.

Финансовото министерство "няма намерение да се намесва този път", посочи министърът. "Ситуацията може да се промени в бъдеще, но точно сега не планираме намеса", посочи още той.