Дванадесет екоактивисти са изправени пред съда за нахлуване в офиса на швейцарската банка Креди Сюис (Credit Suisse) в Лозана, Швейцария, и са играли тенис вътре в знак на протест срещу инвестициите на банката в изкопаеми горива, предаде Асошиейтед прес.

Процесът е определен като първия по рода си в Швейцария. Природозащитниците от групата "Лозанска климатична акция" днес влязоха в съдебната зала, подкрепяни отвън от привърженици, които носеха плакати и скандираха в тяхна защита.

Обвинените са изправени пред съда, тъй като отказаха да платят глоба след нахлуването в офиса на банката в Лозана през ноември 2018 година. Вътре, облечи в тенис екипи, активистите удряха тенис топки, намеквайки за тенесиста Роджър Федерер, подкрепян от Креди сюис.

Присъдата се очаква в понеделник.

Природозащитната група, от която са активистите, посочва, че Креди Сюис е една от водещите световни банки, които инвестират в изкопаеми горива, като предоставя над 7,8 милиарда долара на около 40 компании, които са много големи потребители на замърсяващите изкопаеми горива, а банката е увеличила 16 пъти финансирането си за въглища между 2016 и 2017 година.