Румен Спецов няма участия в частни дружества при встъпването си в длъжността изпълнителен директор на НАП, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.

От там уточняват, по повод постъпили медийни въпроси за участие в частна фирма на Румен Спецов, че Спецов придобива фирмата "Гранекс Трейдър" ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г. Дотогава не е имал дялови участия във фирми.

От придобиването на компанията "Гранекс Трейдър" ЕООД до момента на продажбата й през април 2016 г., фирмата не е имала задължения към фиска. "Г-н Спецов няма информация, нито би могъл да коментира дейността на фирмата след продажбата й преди пет години", се посочва в съобщението.

Вчера се появи информация, че през юли 2017 г. дружеството "Гранекс Трейдър" ЕООД влиза в списъка на длъжниците, които имат неплатени задължения в големи размери, но нямат имущество, върху което да се наложи обезпечение, нито пък вземания. Към март 2021 г. дружеството дължи на бюджета 1 105 482 лв. заедно с лихвите, които на практика са несъбираеми.

От приходната агенция обаче уточняват, че през 2018 г. Румен Спецов подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои фирми в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, ОАЕ, където живее със съпругата си, която работи за голяма международна компания в Дубай.

Румен Спецов е излязъл от управлението на дружествата, в които е имал участие, като е въпрос на дни това да стане видимо в Търговския регистър, се уточнява в съобщението.