Руската рубла отслабна над символичния праг от 100 за долар, преди да се възстанови леко в европейска търговия до обед във вторник*, притисната от изходящите валутни потоци и свиващия се излишък по текущата сметка на страната, съобщи "Ройтерс".

Последният спад на рублата до трицифрени стойности беше през август, което накара Банката на Русия да предприеме спешно увеличение на лихвения процент от 350 базисни пункта до 12%, а властите обсъдиха повторно въвеждане на контрол за укрепване на валутата.

Към 12:30 българско време рублата се повиши с 1.45% до 99.22 рубли за долар, след като се понижи до 100.25 рубли в началото на търговията в Европа и в Москва, достигайки до 7-седмично дъно.

При откриване на валутната търговия в Москва средният курс за покупка/продажба на долар в брой е 95.93/100.89 рубли за долар. В сравнение с предходния ден средният курс на покупка се увеличи с 6 копейки, а средният курс на продажба се увеличи с 66 копейки, сочат данните на централната банка на Русия.

Руската валута е подлагана на натиск в началото на всеки месец, след като губи подкрепата на благоприятния за нея данъчен период в края на месеца, който обикновено кара износителите да конвертират приходите от валута, за да покрият местните си задължения.

"Скъпият петрол и повишаването на основния процент подобряват перспективите за рублата, но в средносрочен план", казаха анализатори на Promsvyazbank пред "Ройтерс". Те очакваха рублата да направи краткотраен ход над 100 за долар при липсата на нови мерки за подкрепа от властите.

Психологическата бариера

Икономическият съветник на президента Владимир Путин упрекна централната банка, след като рублата падна до 101,75 за долар през август, като обвини разхлабената й политика като знак за нарастващи вътрешни разногласия, припомня "Ройтерс".

"Това ниво (100) не е техническа устойчивост, това е важна психологическа бариера", каза Алексей Антонов от Alor Broker. "Засега всичко говори в полза на това, че рублата ще продължи да поевтинява."

След извънредното повишение през август централната банка отново повиши лихвите през септември до 13%. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакват централната банка, която също се бори с упорития инфлационен натиск, отново да затегне паричната политика на следващото си заседание, което е насрочено за 27 октомври.

3e-news.net

Рублата чертае турбулентен курс

откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., като падна до рекордно ниско ниво от 120 рубли за долара през март миналата година, преди да се възстанови до над седемгодишен връх няколко месеца по-късно, подкрепен от капиталовия контрол и скока на приходи от износ.

Спадът на износа, засегнат от западните санкции срещу Русия и изместването на търговските потоци, съчетан с частично възстановяването на вноса през тази година, доведе до отслабване на рублата. Излишъкът по текущата сметка на Русия се сви с 86% на годишна база до 25.6 милиарда долара през януари-август.

 

*Валутните курсове са актуални към 12:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.