Руската рубла поевтинява спрямо еврото към най-ниски нива от началото на 2016 година в резултат на опасения за по-нататъшно влошаване на отношенията на Москва със Запада заради обвиненията за отравянето на Алексей Навални и с оглед на кризата в Беларус.

Има опасния, че Русия може да предложи да подкрепи дългогодишния беларуски лидер Александър Лукашенко срещу масовите протести в Беларус или да се намеси в политическата криза там по някакъв начин.

В същото време се засилват обвиненията от Западния свят спрямо Кремъл относно предполагаемото отравяне на руския опозиционен лидер Навални, докато от руска страна се заговори за разследване за възможна чужда намеса в това отравяне.

Всичко това оказва натиск върху руската рубла на валутните пазари, като в сряда еврото поскъпва с 0,45% към 89,80 рубли, достигайки най-високо ниво от февруари 2016 година насам и далеч от нивата около 70 рубли от началото на настоящата година.

В същото време руската валута поевтинява с 0,75% към 75,95 рубли за един щатски долара, което е е нейното най-ниско ниво от началото на месец май.

Нарастващото политическо напрежение се отразява негативно и на руските държавни облигации, като цената на дълговите книжа с падеж 2047 година панда до триседмично дъно от 136,01 долара, според данни на Tradeweb.

Министерството на финансите ще тества настроенията на пазара по отношение на руските активи чрез предлагане на съкровищни ​​облигации OFZ на седмичен търг, след като през миналата седмица отмени този търг поради нестабилност на пазара.

Междувременно беларуската рубла се срива до все по-ниски нива, оставайки под силен натиск от продажби с оглед на продължаващото увеличаване на напрежението в страната между управляващите и протестиращите, които не са съгласни с изборните резултати по преизбирането на президента Лукашенко.

В сряда беларуската рубла поевтинява с 1,7% спрямо щатския долара до 2,45 рубли и с нови 2% спрямо еврото към 3,13 рубли.