Възможно е да се създаде независима международна платежна система, основана на цифрови валути и блокчейн технологии. Това заяви руският президент Владимир Путин в четвъртък на конференцията "Пътешествие в света на изкуствения интелект" (AI Journey, AIJ), предаде ТАСС.

"Въз основа на технологиите на цифровите валути и разпределените регистри е възможно да се създаде нова система за международни разплащания, при това много по-удобна, но в същото време напълно безопасна за участниците и, което е важно, независима от банките и намесата на трети страни", заяви Путин. Той изрази увереност, че нещо подобно ще се развие, защото "никой не харесва диктата на монополистите и той причинява реални вреди на всички, между другото и на самите монополисти".

Според руския президент глобалните финансови институции трябва да отразяват реалността на многополюсния свят, да се основават на открити демократични принципи и да изключват диктат, злоупотреби и монополи. Президентът подчерта, че "при днешните нелегитимни ограничения една от линиите за атака са плащанията". "Съществуващата система за международни плащания е скъпа, системата за кореспондентски сметки и нейното регулиране са под контрола на тесен клуб от държави и финансови групи. По същество те са господари на живота, реално, монополно контролират всичко", каза Путин.

В тази връзка той предложи да се съчетаят най-новите технологии и "хилядолетният опит на човечеството". Като пример за такъв опит Путин посочи източната система "хавала", която е осигурявала взаимни разплащания много преди появата на банките и все още функционира.