Европейската централна банка (ЕЦБ) реши късно снощи да позволи на банките от еврозоната да плащат ограничени дивиденти или да изкупуват акции, ако разполагат с достатъчно собствен капитал, предадоха Ройтерс и ДПА.

Така ЕЦБ отчасти отменя пълното замразяване на тези операции от началото на кризата с коронавируса, допълва БТА.

Стриктни правила

Плащането на дивиденти и изкупуването на облигации трябва да останат под 15 процента от кумулираните печалби за финансовите 2019 и 2020 година и/или да не са над 20 базисни пункта от базовия собствен капитал от първи ред (CET1 - Common Equity Tier 1), като ще се налага най-ниската стойност.

Новите мерки ще се прилагат до септември 2021 година.

"Банките, които имат намерение да плащат дивиденти или да изкупуват акции ще трябва да са печеливши и да имат солидни траектории във финансовия си баланс", подчертава ЕЦБ в комюнике.

Централната банка отново изтъква, че очаква банките да проявяват крайна умереност по променливите им възнаграждения.

Призивът за предпазливост е отправен в момент, когато ЕЦБ поиска банките от еврозоната да се подготвят за възможна вълна от непогасяеми заеми, които могат да достигнат 1,4 трилиона евро.

"Преразглеждайки препоръките си, ЕЦБ признава за намаляване на неяснотата в макроикономическите перспективи", посочва финансовата институция. "Тази преразгледана препоръка има за цел да съхрани способността на банките да абсорбират загуби и да отпускат заеми, за да подкрепят икономиката", се казва в съобщението.

Страните от еврозоната, в плен на втора вълна от пандемията, очакват увеличение на непогасените вноски в близките месеци, с постепенното отпадане на държавните механизми в подкпена на компаниите и домакинствата.

Но перспективите, които се откриха с появата на ваксини срещу Ковид-19 очертават не толкова мрачно бъдеще.

ЕЦБ очаква покачване на БВП в еврозоната с 3,9 на сто догодина, което е по-слаб темп в сравнение с предишните й прогнози от септември, но по-уверен растеж от 4,2 на сто през 2022 година (спрямо обявените през есента 3,2 на сто).