На извънредно заседание днес парламентът прие на второ четене Проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 година.

В проекта е заложен общ бюджет на Националния осигурителен институт от близо 15 млрд. лева. Над 12,3 млрд. лв. от тях са предвидени за изплащане на пенсии. Сумата е увеличена с над с 1,77 млрд. лв. или със 16,7 на сто спрямо тазгодишния си размер.

С тези пари ще бъдат покрити разходите за предстоящото увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст - от януари тя трябва да стане 300 лева.

Предвижда се такава пенсия да получават половината от всички пенсионери.

Максималната пенсия пък ще се увеличи с 20% и ще достигне - 1440 лева.

Осъвременяване на останалите пенсии също ще има - с 5% от юли 2021-а.

От 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост се увеличава с 5% - от 141,63 на 148,71 лева.

Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1,2 на сто.

От януари до март всички пенсионери ще продължат да получават и добавка към пенсиите си от 50 лева.

Обезщетения

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се запазва на 12,00 лв., а максималният дневен размер се запазва на 74,29 лв., предвижда Бюджетът на ДОО за 2021

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст - 380 лева.

За продължаване подкрепата от страна на държавата за засегнатите сектори и икономически дейности от въведените мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, през 2021 г. в прогнозата на Дейност "Други програми и дейности за осигуряване на заетост" са планирани 300 млн. лв. за изплащане на средства на работодатели от засегнатите сектори и икономически дейности, за да запазят заетостта на своите работници и служители след периода на обявеното извънредно положение и извънредната епидемична обстановка в страната.

Депутатите определиха минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица през 2021 г. да бъде 650 лева, а максималният се запази на 3000 лева.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители също бе определен - 420 лева.

Критики

Обсъждането на Бюджета на ДОО за 2021-а не мина без дебати. Основните забележки на депуатите бяха насочени към факта, че едни пенсии се повишават от януари, а други от юли 2021 година. 

Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че от партията му предлагат осъвременяване на пенсиите от 1 януари от 2021-а.

"Не е нормално минималния и максималния размер да се осъвременяват от 1 януари, а останалите пенсии с 5 % при това от 1 юли. На следващо място предложението, което правим, е да се увеличи процентът за година осигурителен стаж от 1.2 на 1.3. Това е най-естественият и най-нормалният начин за повишаване на всички пенсии с 10%, при това справедливо чрез осигурителния принос", каза Адемов. Той добави, че това, което се прави с минималната пенсия, ще е за сметка на всички останали. Адемов бе категоричен, че около 70% от хората, които ще получат такава пенсия нямат осигурителен принос. Според него тази мярка е демотивираща.

Сходно мнение изразиха и от левицата.

"Този скеч има цена и този политически тарикатлък струва милиони. Ние не сме против увеличението на минималната пенсия, а да е логично, законно и справедливо, според приноса на всеки един гражданин", заяви депутатът от БСП Весела Лечева.

Критики имаше и по отношение на запазването на размера на майчинските за втората година за отглеждане на дете.

А също и за "замразяването" на максималния осигурителен доход.

"Вече трета година максималният осигурителен доход ще остане замразен на 3000 лв. Кого пазим така?", риторично попита депутатът от левицата Драгомир Стойнев. Той добави, че депутатите също се осигуряват на 3000 лв., но взимат повече.

По-рано днес бе приет и Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021-а. Утре депутатите ще разискват проектобюджета на държавата за следващата година.