През първите 11 месеца на годината бяха проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), обобщиха от Министерството на финансите.

През годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари. 

Чрез емитирането на ДЦК беше обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 млрд. лв., което представлява изпълнение от 84,4 % от съществуващия в Закона за държавния бюджет за 2021 г. лимит от 4,5 млрд. лева. През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг.

В проекта на бюджет за 2022 г. също е планирано емитиране на държавни ценни книжа.

"Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България", съобщават от ресорното ведомство.

Съобщението потвърди думите на министъра, казани ден по-рано в онлайн пресконференция, според които Министерството на финансите предвижда  дълг от 10-12 милиарда лева. Една трета от тези пари ще отидат за плащане на досегашни задължения, каза в четвъртък служебният министър Валери Белчев. Няма точен план, но, според него, е разумно да има международна емисия дълг, защото местният пазар е ограничен.

Както Dir.bg писа по-рано днес ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" размениха задочно противоположните си виждания за дълга още в първия ден на 47-ото Народно събрание.

Изпълнявайки повелята на лидера си Бойко Борисов, ГЕРБ внесе проект на решение за налагане на мораториум върху поемане и предоставяне на държавни кредити до приемането на държавния бюджет за 2022 г.

В отговор съпредседателят на ПП и бивш служебен министър на финансите Асен Василев, за когото се говори, че отново ще седне на стола на финансовия министър, беше категоричен, че без увеличение на бюджетния дефицит, продължавайки по същия начин, ще могат да постигнат изключително добри за България резултати - както са успели да увеличат пенсиите, да осигурят финансиране на лекарите на първа линия. И без да вдигат данъчната тежест ще успеят да заложат много по-добри социални политики и много по-разширена инфраструктурна програма.