Американските фондови индекси приключиха търговията в сряда с максимален спад от две седмици, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) повиши основната си лихва с 25 базисни пункта, въпреки проблемите в банковия сектор, но с аргумента, че инфлацията остава висока.

След повишението, основният лихвен процент по федералните фондове е в диапазон от 4.75-5% годишно, максимум от септември 2007 година. Решението съвпадна с прогнозите на повечето икономисти и анализатори, макар че някои експерти предположиха, че Фед може да остави лихвения процент непроменен на фона на затварянето на няколко американски банки и повишената волатилност на фондовите пазари.

В разпространеното за медиите съобщение Фед отбеляза, че банковата система на САЩ е стабилна и устойчива и последните развития вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и бизнеса и ще натежат върху икономическата активност, пазара на труда и инфлацията.

Прогнозите за инфлацията са повишени за тази година (до 3.3% спрямо 3.1% в предишната прогноза), но са стабилни за 2024 г. (2.5%). Очаква се икономиката да расте малко по-слабо през 2023 г. (до 0.4% спрямо 0.5%) и за следващата година (до 1.2% спрямо 1.6%).

Президентът на Фед Джером Пауъл каза по време на пресконференцията сред заседанието, че ръководството на централната банка обмисля пауза, но мнозинството е било за повишаване на лихвения процент. По думите на Пауъл централната банка ще направи "достатъчно", за да укроти инфлацията.

Съдейки по динамиката на индексите, основното разочарование в речта на Пауъл за инвеститорите бяха думите му, че Фед не очаква намаляване на лихвите през тази година. В същото време той каза, че ако инфлацията се окаже твърде силна, процентът може да бъде повишен повече от настоящата прогноза, която включва ново повишение на лихвите с 25 базисни пункта още на следващото заседание на Фед през май, макар някои членове на борда да са препоръчали пауза за лихвените проценти.

"Действията на Фед са некоректни към пазарите", каза Кати Джоунс, управляващ директор на консулатнтската компания Schwab Center for Financial Research, цитирана от "Ройтерс". "Те искат да продължат да затягат паричната политика, както е планирано и са си оставили достатъчно място за маневриране, защото все още не е ясно как затягането ще се отрази на банките."

Основният индекс на "Уолстрийт" в Ню Йорк Dow Jones Industrial Average затвори в сряда със спад от 530.49 пункта (1.63%) до 32 030.11 пункта. Акциите на всичките 30 компании, включени в изчисляването на индикатора, завършиха търговията на червено.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 загуби 65.9 пункта (-1.65%) до 3936.97 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се понижи със 190.15 пункта (-1.60%) до 11 669.96 пункта.

Азиатските пазари също са смутени от решението на Фед и са на път да затворят със загуби, след като Фед е раздвоен относно бъдещото повишаване на лихвите, макар азиатските инвеститори да обръщат по-голямо внимание на намеците за пауза на лихвените проценти след сътресенията в банковия сектор, отбелязва "Ройтерс".

В същото време на валутните пазари щатският долар се понижава спрямо повечето основни валути.