Въпреки санкциите, рублата се възстанови и отбеляза най-доброто си представяне сред валутите в света през настоящата година, по оценки на "Блумбърг". На този фон Русия обяви намаляване на основната лихва, при това за трети път в рамките на един месец. Какво е това: демонстрация на сила или ПР трик?

Въпросът зададе телевизионният канал CNN в събота в седмичния си обзор, който започна с Русия, която намали лихвените проценти миналия четвъртък, 26 май, след силното възстановяването на рублата, което се случи благодарение на значителните приходи от петрол и газ, поради по-високите цени, а подкрепата на правителството в Москва намали донякъде напрежението върху отслабващата руска икономика.

На извънредно заседание Руската централна банка понижи лихвените проценти от 14% на 11% и заяви, че ще има и по-нататъшни намаления. Непосредствено след началото на "специалната военна операция" на Русия в Украйна лихвите бяха повишени до 20%, тъй като банката се опита да предотврати финансова криза, която можеше да бъде предизвикана от западните санкции.

"За отслабването на инфлационния натиск допринася динамиката на обменния курс на рублата, както и значителното намаляване на очакванията на домакинствата и бизнеса за задържане на поскъпването на потребителските цени", се казва в изявление на Банката на Русия. Централната банка заяви още, че очаква годишната инфлация да спадне до 5-7% до края на годината, в сравнение със 17.5% през този месец по предварителни данни.

С началото на военната операция на 24 февруари на Русия срещу Украйна рублата падна до рекордно ниско ниво от около 135 рубли за долар, тъй като Западът замрази около половината от руските валутни резерви на стойност 600 млрд. долара. Стотици чуждестранни компании вече са напуснали страната, а на руски юридически лица е забранено да придобиват важни западни технологии и услуги.

Но руската валута се възстанови и през тази година се представя най-добре в света

За това спомогна капиталовият контрол, при който компаниите и инвеститорите са принудени да купуват рубли, както и рязкото покачване на световните цени на енергията и суровините. Сега за един щатски долар могат да се купят около 63 рубли (по окончателни данни в края на валутната търговия в понеделник, 30 май). Върхът беше достигнат на 23 май, когато рублата достигна 7-годишен връх от 54.8 рубли за един долар и е най-добре представящата се валута в света през тази година, според "Блумбърг". Така на практика се изпълнява главната стратегия на Руската централна банка чрез облекчаване на капиталовия контрол и намалява на разходите по заемите чрез понижаване на лихвите да попречи на по-нататъшното укрепване на националната валута под 60 рубли за долар.

Усилията на Запада за ограничаване на руския енергиен внос се развиват бавно, докато руската хазна се попълва бързо от значителното увеличение на цените на петрола и газа.

"Основното е, че приходите от петрол и газ се превърнаха в спасителен пояс за ръководството на Русия, което му позволи да се откаже от извънредните икономически мерки", казва Уилям Джаксън, главен икономист за развиващите се пазари в лондонската консултантска компания Capital Economics, цитиран от "Ройтерс". "На този фон по-нататъшното облекчаване на капиталовия контрол и допълнителното намаляване на лихвените проценти изглеждат още по-вероятни", добави той.

В продължение на няколко години, преди да започне военната операция срещу Украйна, президентът Владимир Путин се опитваше да създаде от Русия "икономическа крепост", натрупвайки резерви, които биха могли да бъдат използвани в случай на извънредна ситуация. Това му даде основание да разпореди миналата сряда 10-процентно увеличение на пенсиите и на минималната работна заплата, за да предпази руснаците от последиците на нарастващата инфлацията, според източник на CNN.

Но руската икономика няма солидна основа. Капиталът може да се контролира, но резервите могат да се използват само за ограничен период от време, ако не се попълват. В същото време новите ограничения на САЩ и Западна Европа могат да доведат до това Русия да обяви фалит по външния си дълг възможно най-скоро. Това ще се случи за първи път от повече от век насам, припомня "Ройтерс".

Тимъти Аш, старши анализатор за развиващите се пазари в базирания в Лондон инвестиционен фонд Bluebay Asset Management, заяви, че сега Путин ще трябва да предприеме извънредни защитни мерки, а понижаването на лихвените проценти е част от държавна ПР кампания.

Информационната война

"В момента хората в Кремъл водят информационна война със Запада и рублата стана част от тази война", каза Тимъти Аш пред CNN Business.

Тази година Русия е изправена пред дълбока рецесия. Международният валутен фонд прогнозира, че БВП на Русия ще се свие с 8.5% през настоящата година, което е следствие от строгите санкции, наложени на Москва.

Въпреки това, санкциите все още не са нанесли сериозен удар върху руската ресурсна база. На Москва ще става все по-трудно да продава петрол и въглища, а най-големият ѝ потребител на енергия - Европейският съюз - вече се споразумя за петролното ембарго, но пълната забрана за внос на руски газ все още не е на дневен ред.

Русия коригира прогнозите си за добив на петрол през настоящата година. Вицепремиерът Александър Новак заяви, че производството може да намалее с 480-500 млн. тона, което представлява спад от 6.5% спрямо 2021 г. Министерството на икономиката на Русия по-рано прогнозира спад от 9.3% за тази година, съобщи РИА Новости миналия четвъртък.

"Мисля, че намалението ще бъде по-малко", каза Новак пред репортери по време на посещение в Иран преди дни. - Имаше само един месец, в който намалението надхвърли един милион барела на ден, а сега вече не е толкова значително. Затова смятам, че вбъдеще ще има подем на добивите и доставките."

И докато много западни търговци и рафинерии се отказват от руския петрол и газ, Индия и Китай увеличават покупките си, като по този начин компенсират част от загубите от налаганите на Русия ограничения от САЩ и ЕС.

САЩ тласкат Русия към дългов фалит, но засега безуспешно

САЩ искат да доведат Русия до дългов фалит, но засега Москва успява да го избегнат дори при "безпрецедентни санкции", пише в последния си брой месечното американско списание National Interest. Според изданието, Москва е добре подготвена и, колкото и да иска Байдън, рублата не се е превърнала в "боклук".

Списанието припомня, че в началото на миналата седмица Министерството на финансите във Вашингтон обяви на уебсайта си, че няма да поднови лиценза, който изтече в сряда, 25 май, и който позволява на Русия да плаща на притежателите на деноминиран в долари дълг чрез американски и чуждестранни банки. Лицензът, издаден на 2 март, позволява на Русия да изплаща лихви и други плащания въпреки западните санкции. Русия има международни облигации на стойност около 40 млрд. долара и до края на тази година трябва да плати около 2 млрд. долара за обслужване на външния си дълг.

"Ако облигационерите не получат парите си навреме, при спазване на допустимите гратисни периоди, Русия ще бъде принудена да обяви фалит по държавния си дълг. Няма да има повече изключения или отсрочки и изглежда, че притежателите на облигации няма да получат парите си", заяви пред "Ройтерс" Джей Аусландер, партньор в адвокатската кантора Wilk Auslander.

Министърът на финансите Джанет Йелън обясни, че лицензът остава в сила до 25 май включително, за да "има период от време за организиран преход и за да могат инвеститорите да продадат своите ценни книжа" през гратисния период. Изтичането на лиценза може да доведе до първия фалит на Русия след болшевишката революция в началото на 20-и век, припомни "Асошиейтед прес" (АР), и съобщи, че Кремъл, очевидно е предвиждал този сценарий, и е предприел контрамерки, като е извършил две авансови плащания по облигациите преди крайния срок 25 май. Следващото плащане е дължимо на 23 юни (срокът се вмества в 30-дневния гратисен период за погасяване) и Русия може да изплати задълженията си по държавните облигации отново предварително, прогнозира АР.

Противно на твърдението на Байдън от март, че рублата е станала "боклук", сега тя е малко над два пъти по-силна от 24 февруари, когато започна специалната военна операция (при 135 рубли за долар в края на февруари спрямо 63 рубли за долар към 30 май). Експертите смятат, че с големите си запаси от природни ресурси Русия е в състояние да устои на външния натиск. Освен това, западните пакети от санкциите не се разпространяват на изток, тъй като Ню Делхи и Пекин продължават да поддържат тесни търговски връзки с Кремъл.

Стабилизирането на рублата показва, че санкциите са контрапродуктивни

Санкциите на Запада изобщо не постигнаха ефекта, на който се надяваха САЩ и съюзниците им в Европа. САЩ искаха да унищожат рублата, но тя подновява своите върхове. Междувременно позицията на долара се влошава бързо, пише британският Times.

"Ройтерс" съобщи миналата седмица, че на германски и италиански компании, чиито крайни срокове за плащане на доставките на газ от Русия наближават, е било разрешено да открият сметки в рубли, за да продължат да купуват руско синьо гориво, без да нарушават санкциите срещу Москва. В същия ден рублата поднови най-високите си стойности спрямо еврото и долара съответно от юни 2015 г. и март 2018 г.

Одобрението от страна на Германия и Италия техни фирми да плащат за руски газ в рубли в последния момент е още едно доказателство, че не е уместно европейските държави да се придържат към санкциите на САЩ срещу Русия, а силното укрепване на рублата след одобрението на плащанията от страна на членовете на ЕС показва, че санкциите на САЩ, които бяха предназначени да подкопаят финансовия потенциал на Русия и нейната валута, в крайна сметка ще дадат обратен резултат, според Times.

След кризата между Русия и Украйна, която ескалира през февруари тази година, САЩ и Европа наложиха повече от десет хиляди санкции срещу Москва, за да упражнят натиск. Западът се опитва да предизвика вътрешни финансови и политически сътресения в Русия - от изключването на руските банки от SWIFT до забраната на нови инвестиции и постепенно ограничаване на руски износ на петрол.

В областта на енергетиката западните страни наложиха санкции в невероятен мащаб и продължават да разработват мерки за допълнително блокиране на приходите на Русия от петрол. Тяхната дългосрочна цел е да подкопаят централната роля на Москва в световната енергийна икономика.

САЩ забраняват изцяло вноса на руски петрол и газ, а Великобритания ще прекрати доставките на черно злато до края на тази година. Германия е замразила пускането на "Северен поток 2", а Европейският съюз заяви, че ще спре вноса на руски въглища до август. Според BBC, обаче, тези срокове не е изключено да бъдат удължени.

Санкциите на САЩ и Европа не успяха да накарат Москва да направи компромис и да подкопаят нейната икономика и валута, но затова пък имаха силен страничен ефект върху световните вериги за доставка на храни и енергия. С постигнатата на практика победата на Русия в противопоставянето със западните сили и укрепването на рублата статутът на долара е все по-застрашен. САЩ вече виждат как санкциите срещу Москва се отразяват на собствената им валута и икономика, обобщава BBC.