Миналата година също участвах във форума и наблюдавам доста промени в политиката на Българската банка за развитие. В рамките на две години ние работихме като нейни консултанти, с безвъзмездната помощ на Европейската комисия, за да се разработят някои политики и методики, също така и някои организационни промени. Това каза Патрик Даровски, директор "Индустриален риск" и ESG на Полската национална банка за развитие, по време на първия панел от втория ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

По думите на Даровски това е предизвикателство за финансовите институции - как да работят по тези въпроси и да постигат резултат. Приключихме проекта през март т.г. и започнахме от януари да въвеждаме въпросник за екологично и социално управление. Той съдържа от 40 до 60 въпроса в зависимост от отрасъла. Въз основа на отговорите правим оценка на риска.

Той сподели, че са подготвили и първия си интегриран доклад, в който се съдържа и нефинансова информация.

Снимка: Иван Коловос

Що се отнася до организационната структура, Даровски посочи, че са създали отделен екип и комисия по екологичното и социално управление. Имат и член на Управителния съвет, който отговаря за тази дейност.

"Имаме вътрешни процедури и методики, които се използват, за да се създаде рейтинг за екологичното и социално управление", допълни Даровски, като подчерта, че на различните пазари предлагат различни въпросници за клиентите. Той все пак изрази мнение, че би било добре да има известна стандартизация, така че очакват това да се случи.

Банката вече е започнала да работи по тази процедура. "Много е важно да се изгради информираност сред нашите клиенти. Големите се справят по-лесно, те разполагат със служители със съответната подготовка и квалификация, но при по-малките дружества не е толкова лесно. Нашата задача е да ги подготвим и обучим какво представлява екологичното и социално управление", коментира Даровски.

Снимка: Иван Коловос

Според него е важно да се създаде информираност, включително и в общините.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.