Може би сме приближили момента, в който трябва да се случи преизчисляване на пенсиите, коментира пред БНР старшият изследовател в Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Припомняме, че служебният финансов министър Асен Василев съобщи преди дни, че с експерти се обсъжда дали в рамките на актуализация на бюджета може да бъде направено преизчисляване на пенсиите.

"Вече повече от половин година с тези 50 лева, които се дават допълнително към пенсиите, малко или много променихме пенсионния модел, но не чрез налагане на нова визия, а чрез ежемесечно отпускане на допълнителни 50 лева, които са за всички, което най-вероятно не е най-ефективният начин. Тоест той е скъп, а ефектът не е насочен към тези, които имат най-голяма нужда и малко се разпилява, но пък и хората свикнаха. Много трудно можеш да ги вземеш тези 50 лева и да кажеш - ами, те бяха само защото беше криза", каза Ганев. Той допълни, че моделът за премахване на 50-те лева минава през по-сериозна промяна в пенсиите и отчитане на новата реалност.

5% ръст на пенсиите от 1 юли

Както Dir.bg вече писа Надзорният съвет на Националния осигурителен институт взе решение от 1 юли 2021 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., да бъдат осъвременени с 5%. Решено беше още от 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да нарасне също с 5% и от 141,63 лв. да се увеличи на 148,71 лева.

Важно е да отбележим, че не всички пенсии за трудова дейност ще бъдат увеличени от 1 юли.

Ръст няма да има за хората, които получават максималния размер на пенсията за трудов стаж и старост, по-високи пенсии няма да получат и хората с минимална пенсия. Това е така, защото техните пенсии бяха увеличени от началото на годината.

Няма голяма драма в бюджета

"Не е необходимо да светваме червената лампа за тежка ситуация в бюджета", обясни икономистът по повод обявените от Асен Василев очаквания за преизпълнение на приходите в хазната с милиард - милиард и половина лева.

"Бюджетът е планиран с около 5 милиарда лева минус и това, което Василев казва е, че ще бъдем малко по-добре от тези 5 милиарда минус", поясни икономистът.

Според него към месец май приходите в хазната все още стоят добре. Най-добре се представя подоходното облагане - плоският данък се представя изключително добре, тъй като е нисък данък и всички плащат по малко, допълни Петър Ганев. По думите му, инициативата на НАП да търси касови наличности и да бъде активна сме я виждали и в предишни години.

Концесионните такси на фона на другите приходи - ДДС, акцизи, подоходно, корпоративно облагане, не играят драматична роля в бюджета, отбеляза още икономистът. Според Ганев това е "тежка тема за нормален кабинет, който може да я развива в продължение на години".

"От бюджетна гледна точка, дори да имаме удвояване на приходите там, тази промяна ще бъде по-малка от обичайната годишна промяна в приходите от ДДС. Има други, много по-големи приходоизточници. Да, тази тема е интересна, но тя е по-скоро интересна като политика - какво трябва да бъде концесионното плащане в една или друга сфера, а от бюджетна гледна точка концесионните приходи са примерно десета точка или 11-та, не са в първите три", каза още Ганев.