Живеем във време на висока инфлация и икономическа несигурност.

Само преди месец германската икономика, която е най-голямата в ЕС изпадна в рецесия, заради намаляването на потребителските разходи на засегнатите от инфлацията потребители.

Освен високите цени на храни и горива от последната година, можем да очакваме и по-високи вноски по заемите ни, с което ще се последва започналата тенденция в западните държави и САЩ.

При положение, че доходите ни не нарастват поне с темп, поне равен на инфлацията в страната, следва да помислим за промени, с които ще подобрим финансите си в бъдеще.

Ето пет съвета, които биха оставили повече средства в джобовете ни:

Намалете задълженията си

Днес разходите по кредитните карти у нас са на нива от над 20% извън гратисния период. Лихвите по бързите кредити надхвърлят 40%, което оказва влияние най-вече върху хората с най-ниски доходи.

Ако искате тези средства да остават в семейството ви, просто трябва да изплатите най-скъпите си заеми. Каква е обща сума на задълженията ви по кредитни карти и бързи кредити? Можете ли да ги рефинансирате, или да поискате заем от приятел или роднина?

Увеличете доходите си

Пред вас има няколко опции - да преговаряте за по-високо заплащане, да потърсите по-добре платена работа в друга компания, или да смените сферата си на дейност. Вариант за много българи е и времената работа в чужбина, с което да помагат близките си за поскъпналия начин на живот у нас. 

Не е за пренебрегване и опцията за стартирането на собствен бизнес. Имайте предвид, че голяма част от най-успешните бизнеси в световен мащаб са стартирани в трудни времена (кризи, рецесии, депресии).

Намалете разходите си за живот

Ако парите в края на месеца не ви достигат, то ще трябва да започнете да намалявате определени пера от бюджета си. Ако пък все още не разполагате с личен или семеен бюджет, може би това е добра възможност да започнете. Именно така най-лесно ще определите накъде изтичат парите ви.

Достатъчно е намаление на месечните разходи с 10%, за да може тези средства да се усетят от семейството ви.

Най-добрата опция за тези средства, е насочването им към авариен фонд, с който бихте могли да платите за непредвидени разходи.

Планирайте, преди да харчите

Импулсивните покупки заемат голяма част от разходите ни. Те важат, както за покупката на храна, така и за облекла и разходи за развлечение. Фразата "заслужавам го" може би е една от тези, които влияят най-зле на бюджета ни.

Придържайте се стриктно към основните ви потребности, за да може в края на месеца да сте на плюс. Част от тези средства може да насочите и към различни възможности, които да ви носят доходност.

Инвестирайте

Ако искате да живеете по-добре в бъдеще, ще трябва да започнете да инвестирате още днес.

Днес почти всички взаимни фондове в страната предлагат възможност за инвестиции, започващи от 100 лева. Подобни суми може да добавяте всеки месец, за да увеличавате вложението си. 

Освен във фондове, може да избирате и инвестиции в местни и чужди компании. Единственото условие да стартирате този процес е внимателен избор на лицензиран инвестиционен посредник.

Ако все пак борсовите продукти не са за вас, може да се насочите към имотите. Отново с минимални суми, може да стартирате инвестиции в популярните краудфъндинг платформи. 

*Този материал има само информационна цел и никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за сделка за продажба или покупка на финансови инструменти и/или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение. Инвеститорите трябва да имат предвид, че инвестициите носят рискове и е необходимо да се запознаят обстойно с информация за планираната инвестиция или да потърсят професионален съвет за своите инвестиционни решения.