Приемането на Хърватия в еврозоната от 1 януари догодина бе окончателно потвърдено днес с одобряването на три документа от Съвета на ЕС, предаде БТА от Брюксел. С днешните решения бе определен също обменният курс, като едно евро се изравнява на 7.5345 хърватски куни.

С приемането на Хърватия страните в еврозоната ще станат 20, като последната досега присъединила се държава бе Литва, където общата валута бе въведена през 2015 г. Европейската комисия, Европейският парламент и страните от еврозоната вече одобриха въвеждането на еврото от Хърватия.

През 90-те години на ХХ век Хърватия бе във война. Страната бе приета в ЕС през 2013 г. и заедно с България влезе в т.нар. чакалня на еврозоната през юли 2020 година.

В началото на този месец Европейската комисия и Европейската централна банка отчетоха, че Загреб изпълнява изцяло изискванията за въвеждане на общата валута.

ЕС вече отчете, че въпреки оценката на готовността на страната, която се извършва на фона на пандемията, високата инфлация и войната на Русия срещу Украйна, Хърватия остава готова да приеме еврото. Страната вече показва по-тясно сближаване на цените с еврозоната в сравнение с други държави от ЕС при приемането на еврото, отбеляза неотдавна Европейският парламент. 

България също се стреми да влезе в еврозоната, като желанието й е това да сстане от 1 януари 2024 г. Тази цел е постижима и Европейската комисия ще продължи работата в подкрепа на тези усилия, заяви на 1 юни еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони на пресконференция, цитиран от БТА.

Хърватия вече е с единия крак и в шенгенската зона. В края на юни Съветът на ЕС възложи на Европейския парламент да изготви оценка за готовността на стрната да бъде приета в Шенгенското пространство без гранични проверки. В съобщение на Съвета се посочва, че Хърватия вече прилага Шенгенските правила с изключение на проверките по вътрешните за ЕС граници, които още не са отпаднали. Приложението на правилата бе проверено между 2016 г. и 2020 г., като през 2019 г. Европейската комисия отчете, че страната е въвела необходимите мерки за присъединяване към Шенген.