На 63 г. е починал Димитър Димитров, съобщиха негови близки. Той е с многогодишен опит в банковата индустрия в България, заемал е множество ръководни позиции във водещи банкови институции, припомня "Банкер".

"Оредяват редиците стройни, отиват си много достойни!"

Това беше първият коментар на друга легендарна личност от банковите среди - Олег Недялков. Той заедно с Димитър Димитров бяха сред учредителите на Обединена българска банка малко след 1989 г.

От 1993 г. до 1995 г. Димитър Димитров беше изпълнителен директор на ОББ.

"Знаково име в гилдията. Митко беше един от първите борци за модернизация на банковата система на България", каза още Недялков.

Димитров, най-високият български банкер носеше у себе си не само достолепието на големите хора, но и философския размисъл на безупречния професионалист. Той работеше много, а говореше малко, отбелязва "Банкер".

Димитров започва кариерата си в Националния статистически институт. От 1982 г. - 1987 г. е началник отдел и главен експерт в Българска народна банка, а от 1987 г. до 1993 г. работи в Строителна Банка АД, където последователно заема длъжностите директор на отдел, вицепрезидент и президент.

През 1995 г. е заместник-министър на икономическото развитие, а през 1996 г. е подуправител на Българска народна банка.

От 1995 г. до 1996 г. е председател на Съвета на директорите на Банкова консолидационна компания и през 1997 г. е изпълнителен директор на Банкова консолидационна компания. Това са едни от най-трудните му години, когато оцеляването минава единствено през окрупняването.

Димитър Димитров, председател на Управителния съвет на Българска банка за развитие, получава наградата "Златна мартеница" за „Финансова институция” на годината, 4 март 2009 г.

Снимка: Булфото

Бил член на Управителния съвет на холдинг Доверие АД и част от дъщерните му дружества. От ноември 2001 г. до май 2011 г. е изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Насърчителна банка, сега Българска банка за развитие. На 30 септември 2014 г. той беше избран от Министерството на финансите за член на Надзорния съвет на ББР.

Митко Димитров защитаваше тезата, че ролята на държавната банка е да подпомага развитието на микро, малкия и средния бизнес в страната, да насърчава износа и стартиращите фирми, да отпуска мостово финансиране на бизнеса при усвояването на средства от еврофондовете. Но не щадеше от критика хората, които имитираха дейност. И казваше за тях, че енергията е похабена в "свирката", а не за реални действия.

Димитров често настояваше, че професионализмът, а не политиката, трябва да стане водещ фактор в управлението на банката. Смятам, че трябва да се въведе и някаква форма на граждански контрол. По този начин ще бъде защитен общественият интерес, казваше той. Неслучайно той учреди граждански съвет за развитие на държавната банка, припомнят колегите от "Банкер".

ББР: Димитър Димитров беше солидарен към мисията ни

С прискърбие съобщаваме за внезапната кончина на Димитър Димитров - едно от изявените имена в българския банков сектор, бивш подуправител на БНБ и зам.-министър на икономическото развитие, чиято професионална кариера в продължение на 13 години беше свързана с Българската банка за развитие. Това се казва в официално съобщение на Българската банка за развитие.

В периода 2001- 2011 година Димитър Димитров беше изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ББР, а по-късно избран и за член на Надзорния й съвет. Той беше солидарен към мисията на банката в подкрепа на икономическото развитие и бизнеса в България.

Екипът на Българската банка за развитие изразява своите най-искрени съболезнования към семейството и близките на Димитър Димитров, се казва в заключение на съобщението.