Увеличението на кредитите, отпускани от банките на частния сектор в еврозоната, отново се е ускорило през май, тласкано от заемите за компаниите, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Франс прес и Ройтерс. Това предполага, че е възможно фирмите да трупат средства преди очакваното повишение на лихвите на ЕЦБ тази година, предаде БТА.

Заемите за частния сектор, коригирани с някои стриктно финансови операции, са нараснали с 5,7 на сто на годишна основа спрямо +5,3 на сто през април и +4,6 на сто през май, на фона на по-ниски лихви.

Растежът на кредитирането за домакинствата обаче е останал без промяна на ниво 4,6 на сто - най-високото равнище от 2008 г.

Заемите за промишлените и търговските предприятия са се увеличили с 5,8 на сто през май, което е с 0,6 пункта повече в сравнение с април. Особено силно се е ускорил растежът на кредитите за срок от една до пет години, предвидени за финансиране на инвестиции.

Темпът на растеж на паричната маса (М3) е най-бавният от две години, 5,6 на сто, и продължава бавно да отслабва, тъй като държавните помощи заради последиците от пандемията от КОВИД-19 се търсят по-малко. Агрегатът М3 се използва от ЕЦБ като изпреварващ показател за инфлацията, включвайки парите в обращение, кредитите с над 2-годишен срок, както и депозитите на домакинствата и на компаниите.

Въпреки забавянето на създаване на парична маса, инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,1 на сто през май, тласкана от скока на цените на енергията на фона на войната в Украйна. Това равнище е много над целевите 2 процента на ЕЦБ в средносрочен план. В този контекст ръководителите на ЕЦБ обявиха първо покачване на лихвите през юли и край на ерата на негативните лихви до края на третото тримесечие.