Напоследък се наблюдава качествена промяна в посока политически консенсус за присъединяването на България към еврозоната. Левицата изостави несъществуващата тема за цените, но проблемът идва от управляващите, които твърдят, че са за, но не правят нищо по въпроса. Държавата е пасивна, годините минават, а ние не се приближаваме към еврото. Това коментира Николай Василев, изпълнителен директор на Експат Капитал, в студиото на телевизия "Блумбърг".

Той прогнозира, че страната няма да подаде заявление за членство нито през юни, нито в рамките на годината. 

 Василев подчерта и, че българският финансов сектор е толкова далеч от ЕС, колкото е бил през 90-те години и колкото е Африка от ЕС. 

"Нямаме никаква институционална свързаност с ЕС и, докато не влезем в еврозоната, винаги ще бъдем последна категория европейци", допълни той.

Василев определи като "интелигентна критика от дясно" твърденията, че членството в еврозоната ще даде възможност на политическата класа да харчи повече пари, които не е изкарала.

"В България се смениха всякакви правителства за последните 21 години, нито едно от тях нямаше гръцката икономическа политика. След като си научихме урока преди, ние се държим доста отговорно, за разлика от някои западни държави членки на еврозоната".