Двете най-големи публични банки в Германия - Deutsche Bank AG и Commerzbank AG - вероятно ще получат през тази година съмнителната чест да имат най-лошото представяне от всички европейски банки. И без да има гратисен период за акциите, двете институции са заплашени да станат още по-неприятни за инвеститорите: те са застрашени от изпадане от индекс, част от който са били в продължение на десетилетия, пише в свой анализ Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Commerzbank, част от водещия борсов индекс Dax от създаването си през 1988 г., рискува да загуби членството си в бенчмарка за сметка на платежния доставчик Wirecard AG, чиито акции поскъпнаха повече от 30 пъти през последното десетилетие. За сметка на това книжата на установената финансова институция са загубили над 90% от своята пазарна стойност за същия период. 

С пазарна капитализация от само 10,4 млрд. евро Commerzbank е най-ниско класифицираният член на 30-те компании от DAX по този показател, докато Wirecard е малко извън топ 20 и по този начин е потенциален топ кандидат за влизане в индекса при тримесечния преглед на състава му през септември. С пазарна стойност от 21 млрд. евро Wirecard също така изпреварва и Deutsche Bank, която получава оценка от 20,9 млрд. евро.

Въпреки че акциите на Deutsche Bank поскъпнаха с 15% от рекордния им спад през юни, оставането на банката в общоевропейския индекс Euro Stoxx 50 също е поставено под съмнение. Най-голямата банка на Германия заема 53-о място в последната класация на оператора на индекса Stoxx Ltd. - третата отзад напред стойност от всички членове на бенчмарка за еврозоната. Четирима кандидат-членове имат понастоящем пазарни оценки, които са сред първите 40, което би означавало автоматично включване при септемврийския преглед. По този начин Deutsche Bank ще бъде кандидат за изключване, ако акциите ѝ не поскъпнат до 31 август до ниво, при което да се издигнат до пето място.

"Това беше немислимо преди години", казва Щефан Мюлер, управляващ директор на DGWA, бутикова агенция за инвестиционни консултации във Франкфурт.

Борсовият анализатор Уве Щрайх от Landesbank Баден-Вюртемберг смята, че шансовете Commerzbank да излезе от DAX са на 65%. А на над 80% той оценява вероятността Deutsche Bank да напусне Euro Stoxx 50.