Сингапурската банка Ди Би Ес (DBS) ще придобие 13 процента от акциите на китайската частна банка Шънджън руръл комършъл банк (Shenzhen Rural Commercial Bank). Това ще бъде най-голямата инвестиция за тази финансова структура на китайския пазар. Сделката е 5,2 милиарда юана (814 милиона долара), информира в електронното си издание в. "Стрейтс таймс", на което се позова БТА.

Според информация на медията сделката вече е била одобрена от централната банка на Сингапур.

Комитетът за регулиране на банковите и застрахователни дейности на Шънджън очаква окончателното решение и на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа.

Ди Би ЕС, която е най-голямата в Югоизточна Азия, ще стане основният акционер в Шънджън руръл комършъл банк и ще получи място в съвета на директорите.

Сингапурската страна разглежда сделката като взаимнодопълващо се стратегическо партньорство, което ще позволи да се засили присъствието в района на Големия залив, коментира председателят на съвета на директорите на Ди Би Ес Пиюш Гупта.

Това е зона на ускорено икономическо и иновационно развитие в делтата на река Джудзян, която обединява специалните административни райони Хонконг и Макао с девет високоразвити градове на южната провинция Гуандун.

Планираме да поддържаме растежа и дигиталния преход на Шънджън руръл комършъл банк, каза шефът на сингапурската банка.