Състоянието на най-богатите руски бизнесмени се е свило с 60,25 милиарда долара от началото на 2002 година, съобщи ТАСС, позовавайки се на Блумбърг.

Председателят на съвета на директорите на "Северстал" Алексей Мордашов, чието състояние към 1 август 2022 година е намаляло с 8,2 милиарда долара до 20,6 милиарда долара, оглавява списъка с най-обеднелите руски милиардери, допълва БТА.

Снимка: Getty Images

Според данните от "Индекса на милиардерите" на Блумбърг (Bloomberg Billionaires Index) от началото на годината главният изпълнителен директор на "Новатек" Леонид Михелсон е загубил 5,73 милиарда долара и състоянието му е намаляло до 26,7 милиарда долара.

А председателят на съвета на директорите на НЛМК Владимир Лисин е обеднял с 5,5 милиарда долара до 22,5 милиарда долара.

Снимка: Novolipetsk or NLMK

В списъка с най-богатите руски предприемачи, чието състояние се е свило, е и собственикът на холдинга "Металоинвест" Алишер Усманов. Той е обеднял от началото на годината с 894 милиона долара и състоянието му се равнява на 20,4 милиарда долара. 

Снимка: Getty Images

Бившият президент на "Лукойл" Вагит Алекперов е загубил 3,92 милиарда долара, след като в началото на 2022 година състоянието му се оценяваше на 17,8 милиарда долара.

Снимка: AP/БТА

Блумбърг публикува от март 2012 година "Индекса на милиардерите", който включва има данни за 500-те най-богати хора на планетата, припомня ТАСС.