Русия се очаква да започне от днес пилотната фаза на използването на дигиталната рубла от потребители след продължителен тестов етап с банките, съобщи Руската централна банка (РЦБ) миналата седмица на фона на усилията на Москва да разшири обхвата на трансграничните си плащания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нововъведението се случва на фона на срива на курса на руската рубла - вчера премина границата "100", достигайки до 100.90 рубли за един американски долар. Преди началото на руската инвазия в Укранйа на 22 февруари 2022 г. рублата се търгуваше около 75 за долар или общата загуба на руската валута е около 35 процента.

Подобно на много други страни Русия разработва т. нар. дигитална валута на централната банка (CBDC) през последните няколко години с надежда да модернизира финансовата си система и да предложи конкурентна алтернатива на криптовалути като биткойна.

Вече 11 държави, сред които някои от района на Карибите и Нигерия, имат подобна валута, сочи проучване на американския мозъчен тръст Атлантически съвет. Много други, включително Китай, провеждат широкомащабно тестване.

Пилотната фаза ще включва откриване на дигитални портфейли, покупки с дигитални рубли и трансфери между близо 600 клиенти и 30 компании от 11 града.

Проектът в крайна сметка би трябвало да даде възможност на Русия да развива трансгранични плащания с други страни, въвели дигитални валути, каза по-рано първият заместник-гуверньор на РЦБ Олга Скоробогатова.

Москва изпитва остра нужда да развие платежната си инфраструктура, след като западните санкции, наложени в отговор на инвазията в Украйна, блокираха достъпа на Русия до големи части от световната финансова система.

Планира се дигиталната рубла да бъде въведена за широко използване през 2025 г. Догодина РЦБ ще разшири списъка на участниците в тестовете с още 19 банки, които показват готовност да се присъединя към проекта, посочва Скоробогатова.

Руската рубла вчера продължи обезценяването си, преминавайки над прага от 100 рубли за долар въпреки опитите на РЦБ да се намеси в подкрепа на националната валута.