Около 200 български граждани имат имоти в Дубай, съобщи шефът на НАП Борис Михайлов. Той каза още, че за 23-ма от сънародниците ни вече са приключили проверките на приходната агенция, текат и четири ревизии.

Съвсем скоро властите в Дубай ще предадат и официалните списъци на наши сънародници, които притежават недвижимо имущество там, съобщи Михайлов в студиото на БНТ.

Михайлов отрече като спекулативни твърденията на политици за спаднали приходи и заяви, че НАП е постигнала най-високата събираемост на приходи от 2015 г. до сега.

Приходите са със 752 млн. лева повече спрямо миналата година, а общо към 17 март хазната е събрала 6,4 милиарда лева. С 211 милиона лева повече е събраният ДДС, в сравнение с миналата година.

Михайлов отчете, че това се дължи и на инфлационните процеси, но и на по-засилените проверки на приходния орган, както и на факта, че "данъкоплатецът е станал по-коректен". Шефът на НАП обобщи, че ръстът на ДДС е с 9% спрямо същия период за миналата година, а като цяло приходите са нараснали с 13%.

"Никога не е имало такава събираемост", обобщи Борис Михайлов.

Над 1000 фирми са големите данъкоплатци и там се възстановяват основните суми от ДДС, каза той.

"Относно "чадърите" - може да е имало някога, но сега няма. За пръв път "Лукойл" внесе по време на служебния кабинет м.г. един път 18 млн. и 900 хиляди лева и след това внесе още 72 млн. лева. Това се случва за пръв път от 2007 г. Досега "Лукойл" не е внасял пари. 18-те млн. са корпоративен данък, а 72 млн. са солидарната вноска, която е върху свръхпечалбата", обясни Михайлов, като подчерта, че компанията е най-големият данъкоплатец.

Заедно с шефа на НАП отчет за приходите направи и шефът на Агенция "Митници". За 2022 г. те също са били рекордни - близо 13 милиарда и 400 милиона лева, което е над 42% приход в държавния бюджет, заяви Павел Геренски.

"Към днешна дата имаме с почти пълна увереност крайните резултати за първото тримесечие на годината и спрямо тримесечието на м.г. приходите на агенцията са с 500 милиона лева повече. Това категорично опровергава определени спекулации, че администрацията не работи или че не събира приходите", посочи директорът на Агенция "Митници".

Той заяви още, че половината от приходите на Агенция "Митници" се генерират от събрания от агенцията акциз. "Няма влияние на инфлацията и ставките не са променяни през последните 5 години и затова приходите се дължат на по-висока събираемост", допълни Геренски.