На 5 юли се навършва точно една година откакто на Българската фондова борса (БФБ) се появиха за търговия акции и други инструменти на специализирания пазар MTF BSE International около 90 от най-големите компании в света, като Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Intel, Cisco, както и световните производители на автомобили VOLKSWAGEN, BMW, Daimler AG. Търговията се осъществява в евро, за разлика от българските емисии, за които разплащането е в лева.

Пазарът MTF BSE International

Това е многостранна система за търговия, организирана от БФБ, която предоставя възможност на местните инвеститори да диверсифицират своите портфейли с финансови инструменти, издадени от едни от най-известните и ликвидни компании в света. Борсата има одобрение за организирането на пазара MTF BSE International от Комисията за финансов надзор, като търговията с инструментите в него се осъществява посредством търговската платформа T7® и при същите правила за търговия като тези на Основния пазар на БФБ.

Първите продадени акции на 5 юли 2021 година бяха на: Deutsche Bank AG (100 лота), Mercedes-Benz Group AG (2 лота), AT & T Inc. (29 лота), iShares VII Public Limited Company - iShares S&P 500 - B UCITS ETF (5 лота), Vodafone Group Public Limited Co. (1 012 лота).

Пет месеца след старта на MTF BSE International, на 9 декември БФБ добави още около 110 компании и така в момента на новата платформа се търгуват книжата на общо 198 компания от 19 държави по света. Сред тях личат имената на създателите на ваксини срещу Ковид-19 Moderna, BioNTech, Novavax и CureVac, но и технологични гиганти, като Xiaomi, Verizon Communication, Samsung Electronics и други.

От старта на MTF BSE International до 4 юли 2022 година, включително, са реализирани сделки за стойността в евро за над 60 млн. лева при реализирани 5 718 сделки.

Какви са плюсовете на MTF BSE International?

Ликвидност - Всички инструменти на пазар MTF BSE International имат регистриран маркет-мейкър - Tradegate AG, което прави ликвидността с тях изключително висока.

Диверсификация - По този начин инвеститорите вече могат да имат лесно решение за диверсификация на своите портфейли. Това, разбира се, е възможно и до този момент, но пазар BSE International отключва пътя на търговията и за други нови инвеститори.

Дивиденти/Доходност - Част от вложителите инвестират в компании, които разпределят дивидент. По този начин сe осигурява както евентуална капиталова доходност, така и дивидентна. Част от международните компании разпределят дивиденти на тримесечна база, докато у нас по закон това е възможно на шестмесечна, т.е. два пъти през годината.

В съответствие с приложимите европейски норми в България, дивидентите се получават директно от избрания лицензиран инвестиционен посредник, който гарантира правата на притежателя на акции като акционер.

Ниски комисиони - Таксите, дължими от крайните клиенти се определят въз основа на тарифата на инвестиционния посредник, с когото те имат сключен договор. Сделките са защитени от Фонда за гарантиране на сетълмента.

Едногодишната равносметка показва

В топ 10 на най-предпочитаните от българите акции през годината са: Volkswagen AG, Amazon.com Inc., Pfizer Inc., Porsche Automobil Holding SE, Intel Corporation, Apple Inc., Novo-Nordisk AS, Alibaba Group Holding Ltd., Mercedes-Benz Group AG и Siemens AG. Най-високият брутен дивидент на една акция за периода са разпределили Volkswagen AG. Интересно е, че за този кратък период са раздадени 206 дивидента на български инвеститори в 6 различни валути. 21 от търгуваните на този пазар компании са давали дивиденти всяко тримесечие.

"Потенциалът на този пазар се разгръща пред очите ни, особено в тези турбулентни за световните финансови пазар времена . Българските инвеститори все повече оценяват, че BSE International им дава лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност, и се възползват все по-активно от нея.", каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

15 инвестиционни посредници и банки търгуват интензивно на BSE International като най-активните сред тях са: Централна кооперативна банка, БенчМарк Финанс, Карол, Елана Трейдинг и Загора Финакорп.


 *Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.