Бюджет 2019 е щедър. Това констатира бившият министър на финансите Муравей Радев и допълни, че той е и добре балансиран.

"Този бюджет е много щедър, по-щедър от всички досегашни бюджети. Въпреки че е щедър, той е много добре балансиран. Разпределят се много пари - 6 млрд лв. повече. 1 млрд. лв. за заплати, 900 млн. лв за социални разходи, пенсии и хора с увреждания", посочи Радев пред bTV.

Бившият финансов министър каза, че дефицитът е почти нулев и няма увеличение на данъците, което е доказателство за балансиране.

"Икономическият растеж е 3,7% при среден за Европа 2%. БВП също расте. Много важен плюс е също така, че мотивите към бюджета са много добре разписани за разлика от друг път. В разходните части има цели, което никога не съм виждал досега. Мога да дам за пример безработицата. Там са отпуснати 73 млн. лева за обучение на безработни, като в края на годината трябва да има 12 000 обучени безработни, които да се влеят в трудовия пазар", допълни Радев.

По думите му Бюджет 2019 е стъпка към провеждане на реформи, но има и минуси, за които бизнесът е прав да протестира.

"Тези три дни болничен - не е работа на бизнеса да ги плаща, освен това му слагат квоти за назначение на хора с увреждания - на 50 души персонал, двама души квота и като не ги назначиш плащаш глоба 1/3 от минималната работна заплата. Тук уловката е, че не можеш да ги освободиш, ако те не искат да си ходя. Кой ще издържа някой, който не му върши работа? Затова най-вероятно няма да бъдат назначени и всеки бизнесмен ще си плаща този "скрит" нов данък", коментира финансистът.