Декември е и вече всички сме обзети от еуфория около подготовката за коледните и новогодишни празници. Заедно с това се увеличава и напрежението свързано с какво да облечем на поредното парти, какви подаръци да купим, къде ще празнувам. Финансовият стрес също си казва думата, защото месецът е обвързан с предпразнични разходи. Решението на всичко това се крие в доброто планиране на времето и на парите ни.

Определете си празничен бюджет

Сметките често се приемат за досадно упражнение, от което ни боли глава. В случая обаче го приемете като ефикасно хапче срещу финансов следпразничен махмурлук.

Яснотата относно това какви допълнителни покупки се очертават за парти, мода и подаръци може да ни спести доста средства, като ни предпази от импулсивни и необмислени решения.

Но бюджетът не е просто цифра. Това е предварително обмислено решение какво желаем и можем да отделим като сума по различните пера. А един от най-големите разходи през декември си остават подаръците.

Направете списък за подаръците още в началото на месеца

С ранния списък избягваме риска да пропуснем някого. И още по-важно - можем да обмислим и планираме по-внимателно с какво да изненадаме всеки, така че едновременно да имаме интересни и желани подаръци, но и да са закупени на най-добрата цена на пазара.

В списъка ни е добре да поставим ценови диапазон или таван за всеки един, така че да видим какъв ще е общият коледен разход за подаръци и изненади и можем ли да си го позволим.

Ако общата стойност не пасва на бюджета ни, сега е моментът да потърсим алтернативи. Разгледайте и сравнете оферти, информирайте се за предстоящи намаления, за да получите най-доброто за парите си.

В глобалните онлайн платформи всяка година непосредствено след Коледа се публикуват няколкостотин хиляди обяви за препродажба на ненужни подаръци, получени по празниците. В класацията на "недооценените" най-често са декорации за дома, книги, играчки. Помислете над тази статистика, преди да се втурнете да пазарувате. Оказва се, че нерядко, дори и един скъп подарък, може да остане непотребен и да не постигне целта си, ако той не е ценен за своя получател.

Не бъркайте в спестяванията и инвестициите

Когато разходите са много, а януари далеч, започваме да търсим варианти, с които да финансираме необходимите декемврийски покупки. Не бива да забравяме обаче, че това са основно потребителски разходи и нямат нищо общо с дългосрочните ни финансови цели, така че е разумно да не смесваме ресурсите.

Мнозина ще си кажат - ако имам готови отделени средства за спешни ситуации или такива, които отлежават на депозит, защо да не ги ползвам, вместо да взимам назаем? Няма ли да ми излезе по-скъпо? Да, простата сметка е такава - парите на кредит вероятно биха имали такси и лихви. Но реалността е малко по-различна. Първо, ако имаме ангажимент по връщане на заемни средства - било то по овърдрафт, кредитна карта или потребителски кредит, със сигурност ще сме по-дисциплинирани да изпълняваме тези си финансови задължения стриктно в следващите месеци. А ако сме почерпили от личен ресурс, независимо че той е за аварийни ситуации и дългосрочни цели, отговорността остава единствено пред собствената ни дисциплина да възстановим взетата сума. И често ще намираме извинения да не го направим точно този месец. И второ, заемните средства не означават непременно оскъпяване - стига да знаем как да ги ползваме умно.

Използвайте инструменти за разсрочено плащане

Ако доскоро възможността за разсрочено плащане без оскъпяване беше достъпна само при конкретни търговци за конкретни покупки, то сега вече имаме повече гъвкавост сами да определяме това. С помощта на шопинг карта от една от най-големите банки у нас - УниКредит Булбанк - можем да разсрочим всяко плащане на стойност, равна или по-голяма от 50 лв., независимо дали става въпрос за онлайн покупка, плащане на ПОС терминал в България и/или чужбина.

UniCredit Shopping Card предоставя възможността за разпределяне на разходите на равни вноски за периоди от 3 до 36 месеца. А когато изберем да изплатим покупката за 3 месеца, през приложението Булбанк Мобайл, то не дължим допълнителна такса. Така можем удобно и без стрес да разпределим концентрацията от разходи през декември за следващите месеци.

Издаването на шопинг карта става по улеснена процедура, без необходимост от посещение на филиал, за да е готова за коледен шопинг до 5 работни дни с безплатна доставка до удобен адрес в България и лимит между 500 и 10 000 лв.

С подкрепата на: УниКредит Булбанк