Молдовската главна прокуратура арестува по делото за кражба на 1 милиард долара редица банкери и други хора, близки до бизнесмена Илан Шор. Това съобщи днес пресслужбата на ведомството, цитирана от ТАСС.

Обвинения са повдигнати срещу шестима души - бивши ръководители на три фалирали банки и представители на холдинг "Шор", допълва БТА. Те са обвинени в измами в особено голям размер и пране на пари в интерес на престъпна организация. Петима от тях са арестувани за 30 дни, а един е поставен под домашен арест.

Корупционният скандал по повод източването на 1 милиард долара от банковата система на Молдова, наречен в страната "кражбата на века", избухна през 2015 г. Той предизвика протести, падането на две правителства и края на управляващата коалиция от проевропейски партии, подкрепяна от САЩ и ЕС, отбелязва ТАСС.

Според детективската агенция "Крол", разследвала случая по поръчка на Кишинев, парите са били източени чрез "Банка де економии", "Банка сочиале" и "Унибанк", контролирани от Шор, който бе осъден по това дело през 2017-а.

Шор обжалва и до окончателното решение бе под съдебен контрол, но това не му попречи да оглави партия, наречена с името му, и да бъде избран в парламента. През юни м. г. обаче властта в Молдова се смени и Шор избяга от страната заедно с олигарха Влад Плахотнюк, припомня ТАСС.

През ноември 2017 г. руски съд арестува задочно и обяви Плахотнюк за международно издирване във връзка с дело за опит за убийство. Молдова също издирва олигарха, а САЩ са го включили в санкционен списък.