Половината пенсионери са получили по-ниски пенсии през януари спрямо декември. Това съобщи в парламента управителят на НОИ Ивайло Иванов, предаде БНТ.

Очаква се в социалната парламентарна комисия да бъде обсъден механизъм за компенсация на засегнатите около 1 милион души.

Разликата в пенсиите се е получила заради намалената наполовина ковид добавка от една страна и преизчисляването на пенсиите, което не е било достатъчно, за да гарантира сумата, която хората са получили през декември.

Така например хората с инвалидни пенсии са получили с около 50 стотинки по-малко, а хората със социална пенсия за старост, която беше увеличена на 170 лева, са получили с 30 лева по-малко.

За компенсации ще са необходими около 17 милиона лева, стана ясно от думите на управителя на НОИ.

Хората ще получат компенсацията за януари с пенсиите си за февруари.

Припомняме, че правителството обяви, че готви компенсации за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева се окаже по-малка от това, което са получили през декември, когато добавката беше 120 лева. Това каза преди дни пред БНР директорът на дирекция "Пенсии" в Националния осигурителен институт Любомира Язаджиева.

"При средно увеличение, както е обявено 12,5%, ясно е, че лицата, които имат повече категориен стаж, съответно по-голяма продължителност на осигурителния стаж след превръщането, за който се запазва тежестта от 1,2 на сто, при тези лица ще има по-големи отрицателни разлики", обясни Любомира Язаджиева.