Със сигурност влизането в механизма ERM II и след това в еврозоната ще доведе до намаляване на рисковата премия, която се използва при определяне на лихвите по кредити. От друга страна, обаче, не съм толкова голям оптимист, че ще видим веднага и намаляване на лихвите по кредити. Това каза Тихомир Тошев от "Кредит Център" пред телевизия "Блумбърг".

Причината е, че това, което се случва на световните пазари и в световната икономика, очертава обратната тенденция, обясни експертът.

"Преди около година лихвите в САЩ започнаха да нарастват. В момента там са около 4,5 - 5,5%. Тоест, ние теглим в момента кредити с по-ниски лихви от американците", каза още Тошев.

"Обикновено след около година, година и половина, тази тенденция се прехвърля и в Европа. Очакванията са, че и в Европа в началото на следващата година най-вероятно ще видим леко повишение на лихвените нива по ипотечни кредити. Това може да убие този ефект и ентусиазъм, че ще видим по-ниски лихви заради влизане в чакалнята на еврозоната", прогнозира той.

Според него, лихвите и в България в момента са по-ниски в сравнение с това, което бе преди кризата и все по-често виждаме, че те се доближават до средноевропейските лихвени нива.

"Има страни, едни от най-големите икономики в Европа, където лихвите са доста по-ниски и когато се мерим с тях нещата изглеждат доста зле. Но лихви между 3 или 4%, каквито са в момента в България, все по-често при конкретните сделки, особено при хора, които теглят кредити в големите градове и са с доходи над средните, все повече се доближават до 3%", посочи Тошев.

"Със сигурност ще има ефекти от присъединяването на България към еврозоната и аз съм категоричен, че ще е полезно това. Дългосрочно ще имаме възможността да ползваме евтин банков ресурс, регулацията, която идва от Европейската централна банка, достъпът и работата на пазарите в еврозоната - всичко това са плюсове, които неминуемо ще доведат до по-голяма сигурност, по-голямо доверие към системата и дългосрочно лихвите ще стоят по-ниски и ще доближават тези по-ниски нива, които се случват в цяла Европа", допълни експертът.