Средните лихвени нива по 30-годишен жилищен кредит са се повишили до 6,02 на сто миналата седмица, твърди компанията за ипотечно кредитиране "Фреди Мак" (Freddie Mac). Преди година тя бе 2,86 на сто, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-високите цени на жилищата и на лихвите по ипотечните кредити са повишили ипотечните плащания за традиционно жилище от 897 долара на 1643 долара месечно, което е увеличение 83 на сто през последните три години, се посочва в анализа на компанията за информация в областта на недвижимите имоти "Зилоу" (Zillow).

През четирите седмици, приключили на 11 септември, регистрациите на нови жилища са намалели с 19 на сто спрямо предходната година, което е най-големият спад от май 2020 година, сочи анализа на компанията.

Около 1,28 милиона жилища са били на пазара в края на август или с 1,5 на сто по-малко, отколкото през юли,а спрямо август 2021 година броят им е непроменен, отчита Националната асоциация на посредниците.

Продажбите на обитавани преди това жилища в САЩ също така са се забавили през август за седми пореден месец, като рязкото повишение на лихвите по ипотечните кредити и покачващите се цени са направили по-малко достъпна покупката на нов дом, охлаждайки допълнително някога нажежения до червено пазар на жилища, добавя Асошиейтед прес.

Националната асоциация на посредниците при продажба на недвижими имоти обяви днес, че продажбите на съществуващи жилища са се понижили с 0,4 на сто миналия месец спрямо юли до сезонно коригиран годишен темп от 4,80 милиона. Това надвишава очакванията на икономистите, според "ФактСет" (FactSet).

Продажбите са намалели с 19,9 на сто спрямо август миналата година и в момента регистрират най-бавния годишен темп от май 2020 година, малко преди началото на пандемията.

Средната цена на жилищата в страната е скочила със 7,7 на сто през август спрямо предходната година до 389 500 долара. На фона на "охлаждането" на пазара цените на жилищата са нараснали с по-умерен темп, след като се повишиха с около 20 на сто на годишна основа по-рано през годината. Преди пандемията средната цена на жилищата нарастваше с около 5 на сто годишно.