Китай понижи днес основните лихви по ипотечните кредити, тъй като финансовите органи увеличават усилията си да стимулират икономиката на страната, която бележи забавяне, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това се случва, след като по-рано тази седмица бяха публикувани данни, показващи мрачната перспектива за закъсалия сектор на недвижимите имоти.

Понижаването на едногодишните и петгодишните базови ставки (LPR) по кредита следва изненадващото съкращаване в понеделник на краткосрочните и средносрочните лихви от Китайската централна банка и идва няколко дни, след като заместник-управителят на институцията намекна за допълнителни стъпки.

На фона на очакванията спадът в сектора на недвижимите имоти да продължи и през 2022 г., бързо разпространяващият се вариант Омикрон, който намалява потребителската активност, редица анализатори твърдят, че мерките за смекчаване на паричната политика ще са необходими, въпреки затягането й в други големи икономики, включително САЩ.

Икономическите данни за декември свидетелстват за по-нататъшното отслабване на потреблението и сектора на недвижимите имоти, които са основните двигатели на икономическия растеж.

При месечен фиксинг Китай понижи днес едногодишната базова ставка по кредита с 10 основни пункта до 3,70 на сто спрямо 3,80 на сто. Петгодишната базова ставка бе намалена с 5 базисни пункта до 4,60 на сто спрямо 4,65 на сто, което е първото съкращение от април 2020 г.

Китайската централна банка трябва да побърза, операциите ни трябва да са насочени към бъдещето, да изпреварват пазарната крива и да отговорят своевременно на общите опасения на пазара. Това заяви във вторник заместник-управителят на Китайската народна банка Ли Гоцян, засилвайки пазарните очаквания за допълнителни стимули.

Акциите и облигациите на компаниите за недвижими имоти скочиха днес след понижаването на базовата ставка. Инвеститорите се надяват тази и другите неотдавнашни правителствени мерки да спомогнат за увеличаване на финансирането в сектора, където доста компании не могат да погасят дълговете си.