Няколко месеца добри данни са само началото на това, което ще е необходимо, за да се изгради увереност, че инфлацията се движи устойчиво надолу към нашата цел. Процесът на намаляване на инфлацията до 2 на сто (целта пред УФР, а и пред ЕЦБ) трябва да продължи по-дълго време. Това заяви президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джером Пауъл, след като часове по-рано централната банка на САЩ реши да запази за втори пореден път нивото на основната лихва непроменено в диапазона 5,25-5,50, след като инфлацията през септември се запази на ниво от 3,7 на сто, каквото беше и през февруари.

Показателят се понижи до това ниво, след като през юни 2022 г. достигна ниво от 9,1 на сто - най-високото от повече от четири десетилетия, и УФР започна цикъл на затягане на паричната политика.

Не сме взели никакви решения за бъдещите срещи (за определяне на паричната политика), каза още Пауъл, цитиран от Си Ен Би Си и БТА.

Думите му показват, че е възможно ново увеличение на лихвите до края на тази година и да не се случи, след като на предишното заседание през септември изрично бе посочено, че такова е възможно.

Пауъл все пак предупреди, че схващането, че ще е трудно да се повиши отново лихвеният процент, след като процесът е спрял за една-две срещи, просто не е вярно. УФР винаги ще прави това, което смята за подходящо в дадения момент, изтъкна той.

Президентът на УФР посочи още, че оглавяваната от него институция не обсъжда въпроса за намаляване на лихвените проценти. "Не говорим за намаляване на лихвите", каза Пауъл. "Ние все още сме фокусирани върху първия въпрос, който е "постигнали ли сме позиция на паричната политика, която е достатъчно рестриктивна, за да намали инфлацията до 2 на сто с течение на времето, при това устойчиво? Това е въпросът, върху който се фокусираме, допълни ръководителят на УФР.

По-рано през вчерашния ден в изявлението след заседанието на УФР от централната банка посочиха, че при евентуалното "определяне на степента на допълнително затягане на политиката, което може да е подходящо за връщане на инфлацията до 2 процента с течение на времето", ще бъдат взети предвид ефектът от извършените действия по повишаване на лихвените проценти, закъсненията, с които паричната политика влияе върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическите и финансовите перспективи.

От УФР оцениха, че инфлацията остава висока, но нивото на заетостта започва да забавя растежа си спрямо това, което се отчиташе в началото на годината.

"Икономическата активност е показва нарастване със силно темпо през третото тримесечие, като нивото на безработица остава ниско", са сред другите констатации на централната банка на САЩ, публикувани в комюникето след нейното заседание.