Има условия, при които могат да се отсрочват плащания по кредити, но трябва да се подпише допълнение към договора, в което ясно да са описани погасителните вноски и кога ще бъде техният падеж. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Припомняме, че малко след обявяването на извънредното положение Българската народна банка излезе с указания, при които могат да се предоговарят и пресрочват плащанията на задължения по банкови кредити.

"Разбира се всичко е въпрос на договаряне между страните. Ако не е подписан анекс към договора, няма ясни условията, при които е възможно отлагането на плащането на задълженията", обясни Маргаритов.

Както Dir.bg вече писа юли БНБ одобри искането на Асоциацията на банките за удължаване на сроковете за мораториума върху плащанията с три месеца, в т.ч. на крайния срок за отсрочване на задълженията до края на март 2021-а.

На зрителски въпрос "Законно ли е повишаването на банковите такси?", председателят на КЗП отговори, че този процес не е нов и предшества извънредното положение.

"В тази ситуация не би трябвало да се стига до повишаване на цени за определни услуги. Но в условията на пазарна икономика очевидно е възможно и това да се случи", заяви гражданската си позиция Маргаритов. Той подчерта, че разчита всички търговци, включително и банките да проявяват разум и да спазват стриктно правилата, които дават възможност на потребителите да поискат разсрочване или отсрочване на техните кредити, докато трае извънредната ситуация.

По отношение на правата на гражданите, закупили предплатени услуги, като карти за фитнес, самолетни билети и куверти, Маргаритов заяви:

"За съжаление, когато имаме чисто субективен елемент, е възможно плащането на различни абонаменти услуги да бъде за сметка на потребителя. Ако въведените извънредни мерки не предполагат затварянето на тези обекти и услугите се предоставят, единствено при доброволно съгласие от страна на търговеца и чрез преговори може да се предоговори абонамента за услугата, който е предплатен за определен период от време", обясни той.

"Когато чисто субективно някой се тревожи, но услугата се предоставя при условия, свързани с въведените мерки, тогава не можем едностранно да се откажем и да претендираме за предплатената предварително сума", обобщи Маргаритов.