Кубинското правителство обяви в четвъртък, че ще признае криптовалутите и ще регулира употребата им за плащания на острова, съобщи Асошиейтед прес.

В решението, публикувано в държавен вестник, се казва, че централната банка ще приеме правила за тези валути и ще определи как ще лицензира доставчиците и свързаните услуги в Куба.

Популярността на криптовалутите нарасна сред кубинците с технологични умения, защото използването на долари стана по-трудно, отчасти заради затягането на ембаргото от бившия американски президент Доналд Тръмп.

Ел Салвадор наскоро обяви, че ще признае употребата на криптовалутата биткойн като начин да улесни трансферите от свои граждани, живеещи в чужбина.

В решението си кубинското правителство подчертава, че централната банка ще може да разрешава употребата на криптовалути по "причини от социалноикономически интерес", но държавата ще гарантира контрола на операциите с тях.

Местният експерт по криптовалутите, програмистът Ерих Гарсия, казва, че някои кубинци вече използват подобни средства, често с ваучери, за онлайн покупки.