Турската централна банка повиши основния си лихвен процент на 17,75 процента от 16,5 процента - второ покачване от драстичното понижение на лирата, съобщи ДПА.

След решението лирата възвърна 1,82 процента спрямо долара - до стойност от 4,47 лири за долар.

Банката посочи в изявление, че затягането по отношение на валутната политика ще продължи решително, докато не бъде отбелязано значително подобрение по отношение на инфлацията.

Решението за повишаване на лихвените проценти идва по-малко от три седмици преди президентските и парламентарни избори в Турция.

Миналия месец президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви намерението си да упражнява по-голям контрол върху икономическата политика, ако спечели изборите, което породи безпокойства за по-голям политически контрол върху централната банка. 

Президентът обвини спекулантите за инфлацията в страната и поевтиняването на лирата. Той призова турците да внесат средствата си в долари и евро в банките и да получат срещу тях лири, но това не бе посрещнато с ентусиазъм.

Междувременно стана известно ,че през 2017 година 12% от милионерите в Турция са напуснали страната, опасявайки се от задаващата се финансово-икономическа криза. По този показател Турция е на първо място в света, изпреварвайки дори затъналата в хиперинфлация Венецуела.