Усилията на Китай да отвори своя финансов сектор към чуждестранните банки и финансови институции ще се основават на принципа на реципрочността и няма да помагат на протекционизма на други страни, заяви представител на властите, цитиран от Ройтерс, цитиран от Инвестор.

Чън Уънхуей, вицепредседател на Комисията за регулиране на банковите и застрахователните услуги (CBIRC), направи коментара по време на форум в Китай, който има за цел ускоряване на процеса по отваряне. По думите му държавите, които се страхуват да изложат своите финансови сектори на конкуренция, няма да се възползват от новите възможности.

Без да посочва имена Чън заяви, че някои страни са наложили ограничения на международната експанзия на китайските финансови институции.

"Отварянето на нашата страна е базирано на принципа за равенство и взаимна изгода", обясни той, подчертавайки, че целта е всички да спечелят и да има реципрочност.

"За страните и регионите, които се страхуват от отвореност и налагат протекционизъм - тяхната дългосрочна конкурентоспособност определено ще пострада, тъй като те гледат единствено краткосрочната печалба", допълни Чън.

Управителят на централната банка И Ган миналия месец заяви, че Китай ще позволи на вътрешни и чуждестранни фирми да се конкурират равнопоставено и ще даде възможност за разширяване обхвата на бизнеса на чуждестранните банки в Китай.

 

Азиатската страна е под огромен натиск от страна на САЩ от гледна точка достъпа до нейните пазари и обеща да позволи на чуждестранни инвеститори да могат да навлязат във финансовите услуги, автомобилния сектор и потребителското финансиране до края на тази година.

Чън коментира, че пазарният дял на чуждестранните банки е бил едва 1,32% от общите банкови активи в Китай към края на 2017 г. Това е спад от отчетените по-рано 2,5%.

"Пазарният дял е намалял напоследък, което не е добре", обясни Чън.