Китай остави без промяна едногодишния и петгодишния си референтен лихвен процент по заемите - на ниво от съответно 3,45 и 4,2 на сто - в съответствие с очакванията на анализаторите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Референтният лихвен процент се определя от 18 търговски банки, избрани от Китайската народна банка (PBOC), които й представят всеки месец лихвените нива, които предлагат.

Финансовите институции в азиатската страна традиционно отпускат кредити на най-добрите си клиенти, използвайки референтни лихвени проценти.

По-голямата част от новите и от съществуващите заеми в Китай са базирани на едногодишния лихвен процент, докато петгодишният оказва влияние върху ценообразуването на ипотечните кредити, посочва Ройтерс.

Допитване сред 26 пазарни анализатори, проведено през миналата седмица, показва, че нито един от тях не е очаквал да бъдат променени двете референтни ставки. Централната банка на азиатската страна миналата седмица не промени един от водещите си лихвени проценти.

Слабата китайска национална валута продължава да ограничава възможностите на централната банка в Пекин да продължи да намалява лихвите. Освен това нейните представители наблюдават ефекта от предишното снижаване на лихвите върху кредитния пазар в страната, отбелязва Ройтерс.