Украйна не успя да постигне споразумение с кредиторите си за преструктуриране на около 20 милиарда долара по международния си дълг в рамките на формални преговори по темата, изправяйки страната на ръба на дефолта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Споразумението с държателите на украински държавни ценни книжа, което позволи на страната да отложи плащания след началото на руската инвазия през 2022 г., изтича през август.

Финансовият министър Серхий Марченко обаче заяви, че преговорите ще продължат и очакванията са да се стигне до ново споразумение преди 1 август. Въпреки това деноминираните в долари украински еврооблигации загубиха 1,7 цента от стойността си в предиобедната търговия, а книжата с наближаващ матуритет се сринаха с по 20-30 цента.

Формалните преговори с облигационерите вървят от близо две седмици, като целта на Украйна е да предоговори дълговете си, за да може да запази достъпа си до международните пазари и същевременно да отговори на исканията на МВФ за преструктуриране. Предложението на Киев и контрапредложението на кредиторите обаче сериозно се разминават.

По думите на Марченко икономиката на страната поддържа "крехък баланс", който зависи от постоянния приток на средства от партньорите. "Навременното преструктуриране на дълга е ключова част от тази подкрепа. Силните армии се нуждаят от силни икономики, за да печелят войни", посочи той.

Кредиторите отбелязват, че Киев е поискал отписване на част от дълга, което значително надвишава очакваните от пазара 20 на сто, което "рискува да нанесе сериозни щети на бъдещата инвеститорска база в Украйна".

Украйна може да потърси удължаване на досегашното споразумение и след 1 август, но би желала да намери по-трайно решение за цялостно преструктуриране на дълга си.