До края на годината правителството ще трябва да направи цялостна оценка на приватизацията на електроразпределителните и електроснабдителните дружества. Това решиха депутатите с одобрението си на доклада от дейността на временната комисия, която провери сделката за ЧЕЗ България.

Решението беше одобрено със 148 гласа "за", нито един против, а 26-ма депутати се въздържаха при гласуването.

Освен проверката на Министерския съвет депутатите очакват и информация от Българската народна банка (БНБ) относно търговската кореспонденция между купувача на активите на CEZ Group в България - "Инерком България", с търговски банки.

Правителството ще трябва да преразгледа и списъка с активите, които са обект на националната сигурност в областта на енергетиката.

В дебатите, продължили два часа, депутатите за кратко спориха относно начина, по който се извърши приватизацията в страната и бяха изтъкнати слабостите на процеса. Посочено беше и че голяма част от проблемите в енергийния сектор - състояние на мрежата и качеството на услугата, всъщност се дължи на ограничените инвестиции. Причината за липсата на средства обаче е желанието да се поддържа ниска цената на електроенергията, коментираха депутати. 

По време на дебатите конкретно около записаното в доклада от БСП се оплакаха, че работата на временната комисия е била спъвана от липсата на информация, особено от банките по отношение на начина на финансиране на сделката.

Беше изтъкнат и отказът на премиера Бойко Борисов да участва в заседание на комисията и да даде обяснение за позицията на правителството по сделката (вместо него в залата дойде финансовият министър - б.а.). Според левите това е "пълно неглижиране и неуважение" към институцията на Народното събрание.

От ДПС, които не подкрепиха доклада, смятат, че изводите в него са манипулативни, а работата на депутатите - без особен смисъл. В ГЕРБ смятат, че временната комисия не е постигнала голям напредък - установени са факти, които са били известни от публикации в чешките медии.