Обемът на световния дълг към края на годината ще достигне рекордните 277 трил. долара или 365 процента от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) заради пандемията от коронавируса. Оценката се съдържа в доклад на Института за международни финанси (ИМФ), публикуван снощи и цитиран от ТАСС.

Икономическите последици от пандемията са станали причина за увеличение на световния дълг с 15 трил. долара от края на миналата година, което е довело до поставянето на нов рекорд от над 272 трил. долара през третото тримесечие на 2020 година, посочва БТА.

Тъй като финансовите мерки за борба с пандемията продължават да се прилагат, то очакванията на експертите от института са към края на 2020-а световният дълг да достигне 277 трил. долара.

Равнището на задлъжнялост извън финансовия сектор в света ще достигне 210 трил. долара спрямо 194 трил. долара през 2019 година. В допълнение към това дългът на развиващите се страни ще се доближи до 210% от общия им БВП спрямо 185% през 2019 година и 140% преди 10 години.

Резкият спад на приходите направи още по-трудно обслужването на дълга за правителствата на развиващите се страни, въпреки ниските разходи за заеми, отбелязват икономистите.