Пандемията ускори проявата на дисбаланси, които и без нея съществуваха. В този смисъл общото усещане е за инфлация, коментира в ефира на БТВ банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

По думите му финансовата история познава и много по-мащабно печатане на пари. Той даде пример с хиперинфлацията в Германия през 20-те години.

"Това, което може да ни очаква, е период на относително висока инфлация - продължителна, но не хиперинфлация. Цените бавно вървят нагоре, но това не е непременно лошо. За България означава, че на тези хора, които сега влизат на работния пазар, заплатите им също ще тръгнат нагоре. Стойността на стоките и услугите ще тръгне нагоре, което означава, че компаниите ще имат по-високи доходи и ще плащат по-високи данъци на държавата. Въпросът е това да се държи в определени граници и да не излезе от контрол", коментира Левон Хампарцумян.

Той прогнозира, че е възможно поскъпване на кредитите, но няма да бъде рязко и няма да се случи скоро. Това ще се случи през следващите няколко години.

"Въпросът е дали ще си намерим точното място в постпандемичния свят, за да произвеждаме стоки и услуги, които някой да иска да купи на новите по-високи цени", коментира банкерът.

Според Хампарцумян не ни очаква ценови шок, а ни очаква бум на потреблението и на инвестициите.