"Ако се абстрахираме от кризата, банките са толкова добре, колкото и клиентите. Тоест, когато има затруднени клиенти, и банките се затрудняват. Банките ще направят необходимото, за да помогнат, но не могат да компенсират на 100%. На банковите институции са им дадени инструменти, за да могат да проявят гъвкавост, подкрепа и солидарност", заяви пред Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

Той допълни, че банките подпомагат бизнесите да преодолеят негативните последствия от пандемията.

"Не бива да се притесняваме толкова за стабилността. Те са добре капитализирани", поясни финансистът.

"Ако вие сте добър клиент и някоя банка не ви е оценила, то друга ще ви привлече като такъв. По време на предишната криза се получи доста голяма промяна в пазарните дялове на различните банки, в зависимост от способността и желанието да подкрепят клиенти по време на трудни моменти", каза още финансистът.

По думите му вероятно еврото ще става по-скъпо.

"Когато еврото поевтинява спрямо долара, експортните възможности в Европа нарастват. Как ще се възстановим от пандемията, никой не знае. Когато премина кризата, ще може да се направи оценка на икономиката. Тогава ще се вземат мерки за нейното възстановяване", заяви Хампарцумян.

"Това ще бъде изключително лоша година, но светът не свършва", обобщи той.

Междувременно Хампарцумян коментира пред телевизия "Блумбърг", че банките ще изиграят положителна роля в сегашната ситуация.

"Те са по-добре капитализирани спрямо предишната криза, а клиентите са по-предпазливи в задлъжняването, натрупани са буфери, както в банките, така и в клиентите", уточни той. 

"Ние влизаме в рецесия, която колко ще е тежка все още не е ясно. Очакват се насоки за обявяване на мораториум за плащане на вноски по кредити, като това е едно от нещата, които могат да помогнат сега. Разбира се, всеки клиент е различен и ще се работи по отделно", допълни банкерът.

По неговите думи оценката на риска е затруднена, но това е част от работата на банките и те ще се справят.

"Трябва да намерим новите бизнес модели и новата оценка на тези модели".

"Понякога действията на банките пазят клиентите от самите себе си", заяви банкерът и изтъкна, че в момента, в който кризата е преодоляна, трябва да сме готови за следващия период на растеж.

Според него, за съжаление, България не е член на еврозоната, но страната има достатъчно банки, чиито компании майки са от еврозоната и това ще има своето положително влияние.

"Не трябва обаче да забравяме целта си да станем член на еврозоната", посочи Левон Хампарцумян.

По отношение на валутния борд той коментира, че това е вид котва, която дава определени преимущества при планирането, но тя действа проциклично.

"Няма да разхвърляме пари от хеликоптер, защото нямаме печатница в мазето", каза още банкерът.