"Доста вълнения обхванаха обществото, много страхове излязоха на повърхността и много хора отидоха и си смениха спестяванията. В последните няколко дни много левчета бяха обърнати в евра", посочи пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Бившият зам.-министър коментира предложената от Менда Стоянова промяна във Валутния закон. Според някои финансисти тези промени реално отвързват лева от еврото и дават възможност на други държави да определят при какъв курс ще влезем в еврозоната.

Заявените от правителството законодателни поправки, свързани с очакваното присъединяване на страната ни към т.нар. чакалня на еврозоната влизат за обсъждане в парламента. Предлага се курсът евро - лев да бъде утвърждаван само с ратификация от парламента.

Според Дацов подобни страхове нямат никакво основание, защото предложеният текст е стандартен. Почти всички страни през преминаването си през тези стандартни процедури по пътя към ERM II и въвеждането на еврото са направили това и са променили в закона си, обясни той.

Текстът, разбунил духовете, може да го има, може и да го няма. Това е въпрос на преговори и дипломация между двете страни и даване на определени гаранции, допълни Любомир Дацов.

"Както ние искаме гаранции от страна на ЕЦБ, от Европейската комисия за условията, при които влизаме, така и Европейската централна банка и Европейската комисия, които преговарят от името на страните членки, също искат определени гаранции и проверяват нивото и стабилността на икономиката ни."

За Дацов добрата новина е, че подобни законодателни ходове се правят тогава, когато вече има дадена зелена светлина.

"Това са финални корекции в законодателството, които се извършват тогава, когато си сигурен, че ще ти дадат зелена светлина. Това нещо се случва в този момент, когато вече има ръкостискане на ръцете, съгласие за крайната фаза", подчерта Любомир Дацов.

"ERM II е механизъм на валутните курсове II. Той означава, че влизаш в един период, в който трябва да тестваш дисбалансите на икономиката си, на страната си, подготвяйки нещата така, че всичко да бъде в относително равновесно положение спрямо икономиките на останалите държави. Звучи сложно, но няма от какво да се притесняваме, защото си имаме валутен борд, имаме фиксиран курс. Тази възможност е тествана и това не променя позицията ни, че ние директно ще влезем със сегашния курс в еврозоната. За добро или лошо нямаме проблем с устойчивостта на валутния курс."

От икономическа гледна точка няма никакво основание да има притеснения, категоричен е финансистът. Дацов сравни действията на правителството по темата със слон в стъкларски магазин.

"Тук въпросът е друг - за натрупаното недоверие в правителството, защото човек гласува с парите си. Поне аз лично съм изумен колко голямо е недоверието в това, което се нарича държава и това, което се нарича правителство. Никой не вярва, че, имайки го този текст, няма да му се случи нещо и няма някой зад гърба му да направи каквото си знае, незачитайки интересите на хората."