При днешните сделки щатският долар се повишава спрямо повечето валути, като компенсира загубите от понеделник, а еврото върви стабилно нагоре, пробивайки прага от 1.07 долара, ниво достигано преди седем месеца.

Инвеститорите са склонни да смятат, че Федералният резерв на САЩ (Фед) може да е близо до края на цикъла на затягане на паричната политика, въпреки "ястребовите" изявления на представителите на ръководството на банковия регулатор.

Еврото се повиши с 0.07% до 1.0736 долара спрямо 1.0730 долара в края на предишната сесия, доближавайки се до 7-месечен връх, след като последните икономически данни за САЩ, включително доклада за работните места през декември, повишиха залозите, че Федералният резерв (Фед) ще забави повишаването на лихвите. Междувременно в Европа ценовият натиск на потребителските стоки се забави повече от очакваното, като годишната инфлация в еврозоната достигна четиримесечно дъно.

Щатската валута спадна и спрямо основния си конкурент в Европа за валута убежище - швейцарския франк, като се понижи с 0.17% до 0.9197 франка за един долар. Цената на американската валута спрямо японската йена се повиши с 0.14% до 132.06 йени в сравнение със 131.88 йени в предишната търговска сесия в понеделник. Британският паунд също почувства възстановяването на долара, като се понижи с 0.16% до 1.2163 долара за един паунд (ниво достигнато на 20 декември) спрямо 1.2184 долара в понеделник.

3eNews