Американският долар се понижава по-слабо в сряда спрямо еврото, японската йена и британския паунд след резкия спад предишния ден.

Eврото поскъпна спрямо долара с 0.70% до 1.0034 долара, спрямо 0.9966 долара при затварянето на сесията във вторник, като за пръв път излезе над паритета с долара от месец и половина насам. Това се дължи на появилите се прогнози, че на утрешното си заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) може да забави темпа на повишаване на основната лихва.

Натискът върху щатската валута оказаха нарастващите очакванията на пазарните участници, че Федералният резерв на САЩ (Фед) може да забави повишаването на основния лихвен процент в близко бъдеще на фона на по-ниската инфлация и проблеми в икономиката на САЩ. 

Миналата седмица ръководителят на Фед на Сан Франциско Мери Дейли каза, че Централната банка на САЩ трябва да започне да обсъжда въпроса за забавяне на темпа на повишаване на основния лихвен процент. Това е важно, тъй като Федералният резерв не иска да затяга твърде много паричната си политика, точно както не иска повишаването на лихвите да е недостатъчно, за да овладее инфлацията, допълни тя.

3e-news.net

Както стана известно в сряда, Централната банка на Япония увеличи покупките на държавни облигации, за да запази доходността им в целевия диапазон. Централната банка предложи обратно изкупуване на 10-годишни и 25-годишни облигации на стойност 350 милиарда йени, със 100 милиарда йени повече от предварително планираното. Това веднага се отрази върху йената, която поскъпна спрямо щатския долар в азиатската търговия.

Британският паунд продължи да се повишава, след като вчера крал Чарлс III възложи на новия премиер на Великобритания Риши Сунак да състави правителство. След срещата Сунак подчерта, че приоритет на неговото правителство ще бъде осигуряването на икономическа стабилност в страната. В сряда паундът нарасна с нови 1.03% до 1.1577 долара в сравнение с 1.1461 долара в края на предишната сесия.