Европейската централна банка (ЕЦБ) не упражнява достатъчен надзор върху банките по отношение на кредитния риск в сектора. Това посочва Европейската сметна палата (ЕСП) в доклад, публикуван днес и цитиран от ДПА и БТА.

ЕЦБ не увеличи мерките за надзор на банките, които изпитват постоянни проблеми, свързани с кредитния риск, се отбелязва в изявление на регулаторния орган.

ЕСП отчита, че ЕЦБ не е наложила "пропорционално по-високи капиталови изисквания" на банките с кредитни рискови експозиции.

Над 110 водещи банки в 21 държави от Европейския съюз - 20-те страни от еврозоната и България, са поставени под надзора на ЕЦБ. Този регулаторен механизъм беше въведен в отговор на финансовата криза от 2008 г., припомня ДПА.

Европейската сметна палата многократно призовава ЕЦБ да използва изцяло надзорните си правомощия и да прилага по-строга оценка на риска, свързан с дейността на банките.

Позицията на Европейската централна банка е, че приема препоръките на ЕСП, но се опитва да даде повече време на банките, за да разрешат проблемите около рисковите си кредитни експозиции.