Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), кредитната институция на ЕС, е съкратила отпуснатите кредити през миналата година с близо 20 процента и планира да запази финансирането на подобно ниво от около 60 милиарда евро (69 милиарда долара) и през 2019 година. Това заяви днес президентът на ЕИБ Вернер Хойер, цитиран от "Ройтерс".

Банката се подготвя също така за всички последствия от Брекзит, включително и за излизане на Великобритания от ЕС през март без споразумение. Хойер каза на пресконференция, че съществуват планове за другите 27 страни членки на ЕС, за да се покрие капиталовата дупка, причинена от излизането на Обединеното кралство. Това ще стане дори при Брекзит без споразумение, който би създал внезапен дефицит заради липсата на транзитен период.

Хойер коментира, че намаленото кредитиране през 2018 година се дължи на подобрените икономически условия в ЕС, които са позволили на банката да инвестира по-малко и да се концентрира върху по-рискови и по-доходоносни проекти. Въпреки сигналите за забавяне на някои икономики в ЕС банката ще запази подобно ниво на финансиране и през тази година.

Излизането на Великобритания от ЕС ще лиши банката от един от най-големите акционери и от 3,5 милиарда евро от британския внесен капитал и 35 милиарда евро от подлежащия на поискване капитал, които са от ключово значение, за да запази ЕИБ рейтинга си на равнище тройно А и да намали разходите по финансирането.