Потребителите в еврозоната са платили стойността на по-малко от половината от покупките си с пари в брой през 2019 година. Това се посочва в проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувано днес и цитирано от Франс прес. Франкфуртската институция работи и върху възможното пускане на цифрово евро, допълва БТА.

Гражданите на 19-те страни от еврозоната са използвали миналата година монети и банкноти за 73% от покупките си на дребно по обем и 48% по стойност, уточнява ЕЦБ.

В предходно проучване, осъществено през 2016-а, цифрите са били съответно 79 процента по отношение на трансакциите и 54% за стойността на трансакциите.

Вероятността за използване на карти се увеличава, колкото по-голяма е стойността на трансакцията, уточняват анализаторите.

Според броя на трансакциите испанците (83 процента), италианците (82 процента) и германците (77 процента) са сред най-привързаните към покупките с пари в брой спрямо 59 процента от французите и 34 на сто от нидерландците.

По отношение на стойността делът на кешовите плащания показва големи разлики в отделните страни: 66 процента в Испания, 51 процента в Германия, 25 процента във Франция и 22 процента в Нидерландия.

Макар че иска да гарантира достъпа до налични пари в цялата еврозона, ЕЦБ планира да популяризира иновацията в областта на дигиталните плащания, заяви членът на Съвета на директорите на банката Фабио Панета. 

Банката би могла да го пусне през 2021 година като електронен вариант на монетата на централната банка, съществуващ паралелно с парите в брой.